Θεσσαλονίκη: Πρώτα ενημέρωση και μετά πρόστιμα στις επιχειρήσεις χωρίς κάδους βιοαποβλήτων

του Νίκου Αβουκάτου

Πρόσφατα ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο ο νέος κανονισμός Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης και σύντομα ξεκινά η εφαρμογή του.

«Χρειάζεται να πείσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής για μια καθαρή Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας Γιώργος Δημαρέλος, κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου διαχείρισης αστικών απορριμμάτων και του νέου κανονισμού καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης στο 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που ολοκληρώνεται σήμερα στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Δημαρέλος, το πρώτο διάστημα οι επόπτες καθαριότητας δεν θα επιβάλλουν πρόστιμα, «θα δοθεί ένας χρόνος ανοχής».

«Η μείωση της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, καθώς το τέλος ταφής είναι σημαντική παράμετρος για την οικονομική βιωσιμότητα της υπηρεσίας της Καθαριότητας. Πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες αποβλήτων που καταλήγουν στον πράσινο κάδο και για αυτό θα κριθούμε. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και τη δραστική μείωση της υγειονομικής ταφής, αλλά και την αύξηση των ποσοστών των ποσοτήτων των παραγόμενων αποβλήτων που οδηγούνται στην ανακύκλωση», εξήγησε.

Ο κ. Δημαρέλος αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις του δήμου, αριθμώντας τες:

  • η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων μέσω κατάλληλων πολιτικών
  • η δημιουργία των κέντρων δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης
  • η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης
  • η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω»
  • η χωριστή συλλογή αποβλήτων συσκευασιών σε δημοτικές εγκαταστάσεις και χώρους συνάθροισης κοινού
  • η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και οικιακή κομποστοποίηση
  • η καθιέρωση χωριστής συλλογής επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, μπαταριών
  • η δημιουργία πράσινων σημείων

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των πολιτών για τα ογκώδη αστικά απόβλητα:

  • Απαγορεύεται να απορρίπτονται στα πεζοδρόμια στο οδόστρωμα και σε κοινόχρηστους χώρους
  • Σχετική έγγραφη ή τηλεφωνική ειδοποίηση για την ημέρα, την ώρα και τον τόπο που μπορεί ο πολίτης να εναποθέτει προσωρινά τα προς αποκομιδή αντικείμενα

«Για τα ογκώδη απόβλητα θα βεβαιώνουμε πρόστιμα, όμως εδώ θα έχουμε πρόβλημα. Οι επόπτες και η δημοτική αστυνομία πώς θα επιβάλλουν πρόστιμα όταν κάποιοι πετούν νύχτα τα ογκώδη τους;», αναρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος υποχρεούνται να διασφαλίσουν τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων τους, όπως συσκευασίες φαγητού ή κουτάκια αναψυκτικού.

«Οφείλουν να έχουν κάδους έξω από τα καταστήματά τους. Είναι λόγος επιβολής προστίμου. Για παράδειγμα, είσαι κατάστημα take away: θα έχεις ένα καλάθι για να μπορείς να τα συλλέγεις», σημείωσε, προειδοποιώντας: «Θα πέσουν πρόστιμα αφού πρώτα υπάρξει ενημέρωση. Στην αρχή οι επόπτες θα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση