Θεσσαλονίκη: Σκουπιδότοπος η λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου - Από ματάφια μέχρι και... νεροχύτης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Έναν σημαντικό υδροβιότοπο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, την προστατευόμενη λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου, «σκούπισαν» ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου, η περιβαλλοντική ομάδα «Φίλοι Φαναρίου-Natura Επανομής», μέλη του Save your hood Θεσσαλονίκης και πολίτες, με τη συμμετοχή της ΕΝΑΛΕΙΑ. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, σε μία δράση που διήρκεσε 3,5 ώρες, κατάφεραν να περισυλλέξουν 40 βαρέλια μυδοτροφείων, έναν νεροχύτη, μια καρέκλα θαλάσσης, 50 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και 34 χωρητικότητας 120 λίτρων, πλαστικά μπιτόνια, δίχτυα, ματάφια και φελιζόλ αλιείας.

Όπως επανειλημμένως έχει αναδείξει η Greenagenda.gr με εκτενή ρεπορτάζ της, μεγάλες ποσότητες πλαστικών βαρελιών, διχτυών και ματαφιών που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα αποτελούν μια σοβαρή περιβαλλοντική απειλή για τις ακτές και εν προκειμένω το θαλάσσιο οικοσύστημα του Θερμαϊκού.

«Συνολικά συγκεντρώθηκαν 28.400 λίτρα: 40 βαρέλια, 5.000 λίτρα ανακυκλώσιμα υλικά, 3.400 λίτρα αλιευτικών εργαλείων και πλαστικές συσκευασίες. Λόγω της ανεξέλεγκτης επιβάρυνσης του Θερμαϊκού και των ακτών του με αυτά τα απορρίμματα τα οποία ξεβράζονται συνεχώς απαιτείται να δοθεί οριστική λύση στο οικολογικό πρόβλημα», τόνισε στη Greenagenda.gr η διαχειρίστρια της Ομάδας «Φίλοι Φαναρίου-Natura Επανομής» Αγγελική Κανούλα.

Η επόμενη δράση θα λάβει χώρα στις 20 Φεβρουαρίου στη μικρή Αλυκή στην περιοχή Πάλιουρα Επανομής. Τον Μάρτιο προγραμματίζονται αρκετές δράσεις τόσο στο Αγγελοχώρι, στην περιοχή Τούζλα, όσο και στον Ποταμό Επανομής, στον υγροβιότοπο.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ φορέων για τη φύλαξη των ακτών του Θερμαϊκού και να επιβάλλονται τα πρόστιμα στους παραβάτες. Επίσης, η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία, οι εκπαιδευτικές εκδρομές σε υγρότοπους και η ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η θάλασσα ζωή, κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη», ανέφερε η κ. Κανούλα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση