Θεσσαλονίκη: Σπουδαίος αλλά αναξιοποίητος πόλος η Ελλάδα, λέει ο πατέρας της βιοοικονομίας

του Νίκου Αβουκάτου

Ο πατέρας της βιοοικονομίας, Κρίστιαν Πάτερμαν, Director ret. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Φόρουμ Βιοοικονομίας, με την παρουσία 25 διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα βιοοικονομίας.

Στην ομιλία του ο κ. Πάτερμαν μίλησε μεταξύ άλλων για τις δυνατότητες και προοπτικές της βιοοικονομίας ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό πόλο.

«Η βιομάζα και τα οργανικά απόβλητα προσφέρουν νέες δυνατότητες στην ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα καθώς πολλές περιοχές θα μπορούσαν να βρεθούν σε αρκετά πλεονεκτική θέση ώστε να μεγιστοποιήσουν και να βελτιώσουν νέα βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα αλλά και διαδικασίες», επισήμανε ο κ. Πάτερμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια σημαντική και αναξιοποίητη δεξαμενή βιομάζας, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών και των βιομηχανικών αποβλήτων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εντυπωσιακού μεγέθους παράκτιες γραμμές της χώρας.

«Δυστυχώς αυτά βρίσκονται μέχρι σήμερα σε αδράνεια, αν και έχουν δυνατότητες, σε ό,τι αφορά την αποκαλούμενη και μπλε οικονομία, ιδίως την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια. Με την καλή επιστημονική και τεχνολογική γνώση σχετικά με τις βιοτεχνολογίες και τις νανοτεχνολογίες θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια ισχυρή θέση στα φαρμακευτικά προϊόντα, την αγροτική δραστηριότητα και τον τουρισμό», εξήγησε.

Τόνισε, δε, ότι χρειάζεται να υπάρξουν εκπαιδευτικές υποδομές προς τις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και των νότιων Βαλκανίων με σκοπό να αναπτυχθεί η συνειδητοποίηση μεταξύ των ενδιαφερομένων σχετικά με τις δυνατότητες της βιοοικονομίας για την Ελλάδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ίδιος πρότεινε να εισαχθούν:

  • Τρόποι για τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής της βιοοικονομίας
  • Νέοι τρόποι χρηματοδότησης (θεματική επενδυτική πλατφόρμα από την ΕΕ και την ΕΤΕπ)
  • Νέοι τρόποι ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης δημιουργίας εκπαιδευτικής πλατφόρμας μεταξύ περισσότερων από 25 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και άλλων ενδιαφερομένων.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση