του Κώστα Κεχαγιά
Οι πρακτικές αποφυγής σπατάλης των τροφών ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των οργανικών αποβλήτων ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που είχε θέμα «Οι διατροφικές πρακτικές και η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων ως κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της Κυκλικής Οικονομίας - Δράσεις, Πολιτικές & Πρακτικές Πρόληψης» και διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Forward Green στη ΔΕΘ Helexpo.
Στη διάρκεια των ομιλιών, έγινε εκτεταμένη αναφορά στην καλλιέργεια της κουλτούρας της σωστής περισυλλογής οργανικών αποβλήτων, αλλά και στα εργαλεία διαλογής τους, τα οποία ανήκουν στους δήμους.
Όπως μάλιστα τόνισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, «πρέπει να αναπτυχθεί δίκτυο κάδων οι οποίοι θα πλένονται και οι δήμοι εδώ δεν τα έχουν καταφέρει καλά».
«Τα οργανικά απόβλητα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας ή κομποστοποίηση», πρόσθεσε.
Από πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στη συζήτηση ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργος Δημαρέλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη.
Ο κ. Δημαρέλος χαρακτήρισε «μια μεγάλη μάχη» την καθημερινή συλλογή των πράσινων και μπλε κάδων απορριμμάτων. «Πλέον, συζητάμε να βάλουμε σε αυτό και τον καφέ κάδο του οποίου η αποκομιδή πρέπει να γίνεται αυστηρώς καθημερινά», είπε σχετικά.
Στη συνέχεια ανέφερε πως «για εμένα σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί ο τρόπος για να συλλέγονται καθημερινά οι καφέ κάδοι, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών».Ο κ. Δημαρέλος ανέφερε ακόμη ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση της κοινωνίας στη διακομιδή των οργανικών αποβλήτων.
«Είναι σημαντικό να περιοριστεί η σπατάλη των τροφίμων», είπε από τη δίκη του πλευρά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, προσθέτοντας ότι ο Φορέας προμήθευσε μεταξύ άλλων και τον δήμο Θεσσαλονίκης με καφέ κάδους και απορριμματοφόρα.
«Επειδή τα πήραν, δεν σημαίνει ότι ξέρουν τι να τα κάνουν», τόνισε σχετικά ο κ. Γεράνης. Όπως μάλιστα είπε η συνιδρύτρια της ΑΜΚΕ με την ονομασία InCommon, Μαρία Αγγελίδου, «έχουμε εργαλεία για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων που σχεδόν… παρακαλάμε τους δήμους να τα εκμεταλλευτούν».
«Δυστυχώς έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε περιβαλλοντικά θέματα και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε καθημερινά», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος γραφείου περιβάλλοντος του ΠΑΜΑΚ, Περικλής Χατζηνάκος. «Θα πρέπει να καθιερώσουμε τους καφέ κάδους», συμπλήρωσε.
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να δικτυώσει όλους τους φορείς, όπως ιδιώτες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα τρόφιμα μέσα στην πόλη, προτού να μετατραπούν σε οργανικά απόβλητα», είπε από την πλευρά της η Στέλλα Ψαροπούλου από τη Food Trails και συμπλήρωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η σπατάλη των τροφίμων.
«Σκεφτόμαστε πώς να διασώσουμε την τροφή προτού σπαταληθεί και μετατραπεί σε οργανικά απόβλητα», είπε στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του ΔΣ της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
«Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διασώσουμε τροφή από αυτά τα σημεία συγκέντρωσης τέτοιων προϊόντων», τόνισε ακόμη.