του Νίκου Αβουκάτου
Ένα ψυγείο συντήρησης παγωτού, το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια έχοντας στο σκέπαστρό του εύκαμπτα, διαφανή και οικονομικά οργανικά φωτοβολταϊκά, έχει προσελκύσει τα βλέμματα των επισκεπτών στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας 2018, που διοργανώνει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ έως το Σάββατο, στο ξενοδοχείο «Porto Palace», στη Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάδα, που έχει το πλεονέκτημα του μεγάλου αριθμού ημερών ηλιοφάνειας, θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός τόπος για τη χρήση του. «Σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου, το συμβατικό φωτοβολταϊκό πλαίσιο ζυγίζει 22 με 25 κιλά. Αντίθετα, τα οργανικά είναι αρκετά ελαφρύτερα, καθώς δεν ξεπερνούν σε βάρος τα 500 γραμμάρια», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ) Βασίλης Μάτσκος.
Στο project, η παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται σε έναν συσσωρευτή και ο χρήστης, μέσω ενός ψηφιακού πίνακα, γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη διαθέσιμη ισχύ του. Η μοναδικότητα του υλικού είναι η ημιδιαφάνεια και εφόσον οργανικά φωτοβολταϊκά τοποθετηθούν σε υαλοπίνακες κτηρίων τότε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο. Ανάμεσα στα εκθέματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας περιλαμβάνεται και ένα ηλιακό θερμοκήπιο.
Όπως είπε ο κ. Μάτσκος, κάποιος επαγγελματίας μπορεί να κουβαλά ένα ψυγείο στην παραλία το οποίο θα ηλεκτροδοτείται από μία τέντα γεμάτη οργανικά φωτοβολταϊκά που θα διπλώνει, θα τυλίγεται και θα μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι θα μπορούσε σήμερα.
«Βασική επιδίωξή μας στις διεθνείς εκθέσεις είναι η αναζήτηση εταίρων αλλά και συνεργατών για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε περισσότερο αυτές τις τεχνολογικές λύσεις σε αγορές τους εξωτερικού», υπογράμμισε ο ίδιος.
Τα επιτεύγματα της ελληνικής εταιρείας Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία. Αυτή η τεχνολογία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Το NANOTEXNOLOGY 2018 διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δικτύου Έρευνας και Καινοτομίας ΝΑΝΟΝΕΤ, που αριθμεί 570 μέλη-οργανισμούς από όλο τον κόσμο, του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών HOPE-A, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) και άλλων διεθνών τεχνολογικών φορέων και πανεπιστημίων. Πρόκειται για ένα πολύ-γεγονός Διεθνών Επιστημονικών, Τεχνολογικών και Επιχειρηματικών Εκδηλώσεων στις Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική.