Θεσσαλονίκη: 300 μαθητές έστειλαν το μήνυμα για μια βιώσιμη πόλη (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Το δικό τους μήνυμα για μια βιώσιμη, ανθρώπινη πόλη, έστειλαν σήμερα 300 μαθητές σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο 5ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο για τη Βιώσιμη Πόλη στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το οποίο συντονίζει και υλοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος - Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων).

Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από διαφορετικές πόλεις μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους και εκπροσώπους φορέων ενεργών πολιτών ή της Δημοτικής Αρχής, συζήτησαν για τα ζητήματα που αφορούν τη καθημερινότητα τους και αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες.

Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου ήταν «Δρω για την πόλη μου!», ενώ τα θέματα στα οποία έλαβαν μέρος οι μαθητές ήταν:

1.    Το πάρκο της γειτονιάς μου (ένας δημόσιος χώρος για το παιχνίδι, την φιλία, την παρέα μας, τη γειτονιά)
2.    Η αυλή του σχολείου μου (μια αυλή για το, για το παιχνίδι, την παρέα, τη γειτονιά, την επαφή με την φύση, μια αυλή κομμάτι της καθημερινότητας της γειτονιάς του σχολείου)
3.
Μια γιορτή γειτονιάς (μια γιορτή για την καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων, τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη, την ανταλλαγή απόψεων για τη γειτονιάς μας)
4.    Θέλω λιγότερο πλαστικό στην πόλη μου
(μια προσπάθεια για μείωση των απορριμμάτων μας)
5.    Μια πόλη φιλόξενη/ανοιχτή σε όλους (χωρίς ρατσισμό και ξενοφοβία, που ενσωματώνει πρόσφυγες και μειονότητες)
6.    Θέλω να πηγαίνω με ποδήλατο από το σπίτι στο σχολείο! (διεκδικώ την μετακίνησή μου με ποδήλατο από το σπίτι στο σχολείο)
7.    Θέλω να περπατώ ανεμπόδιστα στο πεζοδρόμιο! (διεκδικώ την καθημερινή μετακίνηση με τα πόδια στην πόλη)
8.    Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα (συμμετέχω με τις ιδέες μου στην ανάδειξη του στοιχείου της θάλασσας στην πόλη μου)
9.    Απ΄ το χακί στο πράσινο: Νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά
(Συμμετέχω με τις ιδέες μου στη διαμόρφωση του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά)

Το συνέδριο έγινε με τη συνεργασία των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης ΔΕ Ημαθίας και του ΚΠΕ Κιλκίς.

Φέτος συμβάλλουν με τις εμπειρίες τους στην υλοποίηση του συνεδρίου εκπρόσωποι Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, φορέων, ενώσεων και πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών ή ΜΚΟ της πόλης όπως ο Δήμος Παύλου Μελά, το Tοpio, η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, η «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ» Α.Ε., το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης (Παράρτημα Κ. Μακεδονίας), ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Youthnest.

Οι μαθητές έκαναν τις παρουσιάσεις τους στην αίθουσα του Δημαρχιακού  Μεγάρου Θεσσαλονίκης. «Τα παιδιά μελέτησαν τη γειτονιά, την πόλη τους και την καθημερινότητά τους, για διάστημα ενός έτους. Έτσι λοιπόν  γνώρισαν από κοντά τα προβλήματα. Στη σημερινή δράση χωρίστηκαν σε ομάδες και κατάφεραν μέσα σε μιάμιση ώρα να ανταλλάξουν απόψεις και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους», επισήμανε η Χρυσούλα Αθανασίου,  υπεύθυνη του ΚΠΕ Κορδελιού – Ευόσμου και Βερτίσκου.

«Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στις προτάσεις τους, σε όσα λένε τα παιδιά. Έδειξαν  σήμερα ότι έχουν άποψη για τα προβλήματα της πόλης», είπε από την πλευρά του ο Μάξιμος Πετρακάκης, προϊστάμενος της διεύθυνσης διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η τελευταία δράση του συνεδρίου ήταν οι μαθητές να κατέβουν στον δρόμο μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης και να σταματήσουν τους διερχόμενους οδηγούς ώστε να τους δώσουν ένα γλαστράκι με ένα μήνυμα που αφορούσε τη βιώσιμη πόλη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση