Θεσσαλονίκη: 20 ευρώ... ταρίφα για να πετάξεις αμίαντο και μπάζα στο Καλοχώρι (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Επικίνδυνες πλάκες αμιάντου, μπάζα -κυρίως υλικά κατεδαφίσεων-, καθώς και μεγάλες ποσότητες ρούχων συνεχίζουν να αδειάζουν ασυνείδητοι πάνω στο ανάχωμα του Καλοχωρίου, σε κοντινή απόσταση από το Δέλτα του Γαλλικού, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες αυτές είναι... γνώριμες στα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας «Εχεδώρου Φύσις», αφού -δυστυχώς- τις συναντούν συνέχεια μπροστά τους.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που γινόμαστε μάρτυρες αυτής της άσχημης κατάστασης που επιβαρύνει το οικοσύστημα της περιοχής. Διαπιστώσαμε τον τελευταίο καιρό, όμως, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως τον Αύγουστο, οι ασυνείδητοι αποθρασύνθηκαν και πέταξαν ξανά τόνους αποβλήτων και μάλιστα επικίνδυνων, όπως ο αμίαντος», ανέφερε μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας.

Παρότι ο δήμος Δέλτα τοποθέτησε πρόχειρα οδοφράγματα για να αποτρέψει τους δράστες να πετάξουν τα κάθε λογής απόβλητα πάνω από το ανάχωμα, όπως μαρτυρούν οι εικόνες που φέρνει στη δημοσιότητα η Greenagenda.gr, τίποτα δεν φαίνεται πλέον να τους σταματά και έτσι συνεχίζουν τις παράνομες πράξεις τους και ξεφορτώνουν κατά μήκος του αναχώματος τόνους απόβλητα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με έναν άνδρα ηλικίας περίπου 40 ετών τον οποίον εντόπισε μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας λίγα μόλις λεπτά πριν πετάξει τα μπάζα που μετέφερε στο σημείο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος άνδρας, είχε λάβει 20 ευρώ από ιδιοκτήτη καταστήματος για να πετάξει τα μπάζα εκεί.

Παρά τις προσπάθειες που κάνει η δημοτική αρχή για την απομάκρυνση των μπαζών από αρκετές περιοχές του δήμου, δυστυχώς, αργά ή γρήγορα, πάλι τα ίδια σημεία αρχίζουν να γεμίζουν με απόβλητα.

«Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει από την Αστυνομία να στήσει μπλόκα σε δρόμους που οδηγούν στα σημεία απόθεσης αποβλήτων. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπιστούν τα παράνομα φορτία και οι οδηγοί τους. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι διακινούνται αρκετές ποσότητες επικίνδυνου αμιάντου που απομακρύνονται από εγκαταλελειμμένους χώρους επιχειρήσεων χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες», είπε στη Greenagenda.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Δέλτα Γιώργος Κυριακίδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση