Θεσσαλονίκη: 9 τόνους χαρτί από αχρησιμοποίητα ψηφοδέλτια ανακύκλωσε ο δήμος Παύλου Μελά

Το χαρτί από τα ψηφοδέλτια που δεν χρησιμοποιήθηκαν στα εκλογικά κέντρα του δήμου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της περασμένης Κυριακής συνέλεξε το Τμήμα Ανακύκλωσης, αποθηκεύοντάς το σε ειδικά κοντέινερ που βρίσκονται σε χώρο ανακύκλωσης δίπλα στο δημαρχείο.

«Η κίνηση δεν είναι συμβολική, αλλά ουσιαστική, καθώς οι περίπου 9 τόνοι χαρτιού που συγκεντρώθηκαν θα παραδοθούν στον ανάδοχο που έχει προκύψει μέσα από πλειοδοτικό διαγωνισμό ώστε να ανακυκλωθούν. Έτσι, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη θα υπάρχουν και αντίστοιχα οικονομικά οφέλη, καθώς βάσει του εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων ο κάθε τόνος απορριμμάτων που οδηγείται στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης κοστίζει 110 ευρώ στον δήμο Παύλου Μελά», είπε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης.

Ο δήμος Παύλου Μελά, από τους 9 τόνους χαρτιού που εκτράπηκαν από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης εξαιτίας αυτής της διαδικασίας, κέρδισε 990 ευρώ και από την πώληση του χαρτιού κέρδισε ακόμη 225 ευρώ, συνολικά 1.215 ευρώ. Παράλληλα, κατ' αναλογίαν, σώθηκαν 153 δέντρα και εξοικονομήθηκαν 1.350 λίτρα πετρελαίου που χρειάζονται για την παραγωγή 11 τόνων χαρτιού. Για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού απαιτείται κοπή 17 δέντρων και 150 λίτρων πετρελαίου.

«Για τέταρτη συνεχή εκλογική διαδικασία μέσα στο 2023 ανακυκλώνεται όλο το εκλογικό υλικό από αχρησιμοποίητα ψηφοδέλτια. Η Κυκλική Οικονομία πρέπει να γίνει μέριμνα και συνείδηση όλων των πολιτών για να αποτελέσει μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με λιγότερα απορρίμματα και σίγουρα πρέπει να σχεδιαστεί μια ψηφιακή εκλογική διαδικασία με λιγότερο χαρτί», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Ο δήμος Παύλου Μελά καλεί τις δημοτικές παρατάξεις και όλους όσοι συμμετείχαν ως υποψήφιοι στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και έχουν αδιάθετο προεκλογικό υλικό (κάρτες, φυλλάδια, χαρτί) να το μεταφέρουν στα ειδικά κοντέινερ, που βρίσκονται στο πάρκινγκ πίσω από το κεντρικό Δημαρχείο, στη Σταυρούπολη.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση