Θεσσαλονίκη - Balkan Forum: Διασυνοριακή συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής στους τομείς βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, των πράσινων πολιτικών και των νέων τεχνολογιών θα συζητηθούν στο 3ο Balkan Forum με θέμα «Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στην μετά-covid εποχή», που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο φόρουμ, που θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, θα συμμετάσχουν κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και επιχειρήσεων των χωρών της Βαλκανικής.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος το φόρουμ καθώς στοχεύει στην αποτύπωση του επιπέδου της οικονομικής, πολιτιστικής, τεχνολογικής, περιβαλλοντικής ζωής στα Βαλκάνια με στόχο να αναπτυχθούν συνεργασίες για τη βελτίωσή του. «Ειδικά φέτος, το θέμα του Forum -«η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά Covid εποχή»- έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους. Κι αυτό γιατί στοχεύει στη διεύρυνση, στην αναβάθμιση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής για τη βελτίωση των οικονομικών, πολιτιστικών, τεχνολογικών και πράσινων πολιτικών, σε αυτήν ακριβώς τη μεταβατική περίοδο που αφορά το πέρασμα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής όλων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως η Θεσσαλονίκη βλέπει, πλέον, ψηλά, τονίζοντας πως βασισμένη στη μοναδική γεωγραφική της θέση, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της, είναι προορισμένη να ασκήσει κομβικό ρόλο στη νέα εποχή των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών. «Αυτόν το δρόμο δεν θέλει να τον περπατήσει μόνη της. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει την Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Τη θέλει, παράλληλα, να είναι κόμβος διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας. Μια έξυπνη πόλη, ανοιχτή στην ευρύτερη γειτονιά της, μέσα και έξω από τη χώρα. Γι' αυτό και στηρίζονται πρωτοβουλίες, αλλά και έργα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Για να διευκολυνθεί αυτός ο ρόλος και να στηριχθούν οι διασυνοριακές συνεργασίες με τους γείτονές μας», σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά έργα, όπως η βελτίωση των υποδομών στους μεθοριακούς σταθμούς, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Ε65, που θα συνδέει, πλέον, τα Γρεβενά με τα Τρίκαλα κι από εκεί με την Αθήνα, τη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς Βορρά και τη σιδηροδρομική Εγνατία, που, όπως είπε, δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι έμπρακτο.

Tέσσερις θεματικές

Το φόρουμ περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις θεματικές ενότητες. Η πρώτη θεματική ενότητα, «Διασυνοριακό green deal – πράσινη επιχειρηματικότητα, αειφόρος ανάπτυξη, κυκλική οικονομία» περιλαμβάνει δύο υποενότητες. «Στην πρώτη υποενότητα που θα συντονίσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία κ. Γιώργος Κρεμλής, θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της Ε.Ε. στα πεδία της Πράσινης επιχειρηματικότητας, κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, για τα οποία δεσμεύεται πάνω από το 30% των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και πρωτοβουλίες κυβερνητικών δομών, επιστημονικών οργανισμών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών στις διασυνοριακές ζώνες, που προωθούν έργα και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης στις εν λόγω περιοχές» τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του ΥΠΕΣ, Γιώργος Εμμανουήλ.

Στη δεύτερη υποενότητα, που θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μαρδίκης, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του ΥΠΕΣ, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος: «Θα δοθεί έμφαση στην ανάλυση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, στη μέχρι σήμερα πρόοδο της Ε.Ε. στο ζήτημα της μετάβασης σ` αυτήν και σε μελλοντικά βήματα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά ότι η εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας σε όλους τους τομείς και τις βιομηχανίες μπορεί να έχει καθαρό οικονομικό όφελος έως 1,8 τρισ. ευρώ έως το 2030, να δημιουργήσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλοντας έτσι και στο στόχο για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη ως το 2050».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΕ, Σπύρος Ιγνατιάδης, συντονιστής της 2ης ενότητας του Balkan Forum με θέμα «Έξυπνες πρακτικές διασυνοριακής συνεργασίας με τουριστικό -αγροδιατροφικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τους πολίτες των Βαλκανίων», σημείωσε: «Η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι καταξιωμένοι επιστήμονες και τεχνοκράτες που απαρτίζουν την ενότητα θα παρουσιάσουν τα εργαλεία καθώς και τον τρόπο έτσι ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη συνεργασία και βιώσιμή ανάπτυξη καθώς επίσης και ο τρόπος άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε δύο τομείς που αποτελούν πυλώνες για την οικονομία των χωρών μας, τον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό. Χρειαζόμαστε τώρα, περισσότερο από ποτέ, μια τέτοια συνεργασία για βιώσιμη ανάπτυξη, αντιστρέφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανάκαμψης στην μετά Covid εποχή.»

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωστρέφειας και Δικτύωσης του ΕΚΕΤΑ κ. Νίκος Κατσιαδάκης, συντονιστής στην 3η ενότητα με θέμα «Ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027», υπογράμμισε: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των βαλκανικών πόλεων, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές (resilient cities) και πιο έξυπνες (smart cities). Μεγάλα και εμβληματικά έργα υποδομών (πχ. Τεχνολογικά Πάρκα) μπορούν να ενισχύσουν και να αλλάξουν το προφίλ μια πόλης, ενώ οι τραπεζικοί φορείς είναι απαραίτητοι στη χρηματοδότηση ώριμων έργων μεγάλης κλίμακας. Στην ενότητα, θα παρουσιαστούν παραδείγματα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε υποδομές και νέες τεχνολογίες: ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, logistics στο Novisad της Σερβίας και έξυπνων μεταφορών και πόλεων στη Ρουμανία. Θα αναδείξουμε τη σημασία κινητοποίησης πολλών και ετερογενών φορέων και των τοπικών κοινωνιών για την ωρίμανση μεγάλων έργων υποδομών και δικτύων, καθώς και τον ρόλο των προγραμμάτων INTERREG που παραμένει σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη στα Βαλκάνια.».

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής κ. Άγις Παπαδόπουλος, συντονιστής στην 4η ενότητα του Balkan Forum με θέμα «Οι νέες προοπτικές- πολιτικές συνοχής και τα αναπτυξιακά έργα για την ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων», επεσήμανε: «Η μετάβαση από τα κλασσικά κάθετα, κλαδικά, αλλά και τοπικά μοντέλα ανάπτυξης σε αυτά των ευρύτερων συνεργασιών, έχει αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις, τους περιφερειακούς και τοπικούς διοικητικούς θεσμούς, τον επιχειρηματικό κόσμο και την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα. Στην 4η Θεματική Ενότητα του φετινού Balkan Forum θα παρουσιαστούν ο ρόλος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Βιομηχανιών, ο ρόλος εκθεσιακών φορέων όπως η ΔΕΘ, αλλά και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην προαγωγή της βιωσιμότητας, με συγκεκριμένα βαλκανικά παραδείγματα. Θα αναλυθούν η εμπειρία της διασυνοριακής συνεργασίας και του Interreg, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν φορείς των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και οι νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται με τα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία για την προαγωγή της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στην Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου».

Πηγή: Voria.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση