Θεσσαλονικιός φτιάχνει ομπρέλα θαλάσσης με φωτοβολταϊκά (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Η ομπρέλα θαλάσσης είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για την προστασία μας από τις ακτίνες του Ήλιου. Θα μπορούσε, όμως, να αναδειχθεί και ως ένα αρκετά χρηστικό αντικείμενο, κατά την -πολύωρη, συνήθως- παρουσία μας στην παραλία. Αυτή τη σκέψη έκανε και ένας 39χρονος μηχανολόγος μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη, που οραματίστηκε την αξιοποίησή της ως... ηλεκτρικό «πολεμοφόδιο».

Ο Γιάννης Μωυσιάδης, ξαπλωμένος κάτω από μία τέτοια ομπρέλα σε μια παραλία της Χαλκιδικής, φώναξε το δικό του «Εύρηκα!». Γιατί; Γιατί σκέφτηκε να επεκτείνει τη χρήση της ομπρέλας θαλάσσης σε ομπρέλα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε κανείς να μη... μένει από μπαταρία στο κινητό, στο tablet ή σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή που έχει πάρει μαζί του στην ακτή. «Από τη στιγμή που σε μία άλλη "ομπρέλα", αυτή της σπιτικής στέγης, εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά, γιατί αυτό να μη γίνει και στην ομπρέλα θαλάσσης;», διερωτήθηκε αρχικά.

Αφού η ιδέα δεν έλεγε να τον αφήσει σε... ησυχία, αποφάσισε τελικά να την υλοποιήσει και ξεκίνησε να σχεδιάζει την ηλεκτρο-ομπρέλα στο χαρτί. «Μου πήρε αρκετό καιρό για να ολοκληρώσω το τελικό μου σχέδιο. Σήμερα βρίσκομαι στη φάση υλοποίησης του project, μιας ομπρέλας θαλάσσης, δηλαδή, που διαθέτει φωτοβολταϊκές κυψέλες και παράγει ηλεκτρική ενέργεια», λέει στη Greenagenda.gr ο κ. Μωυσιάδης, που θέλει να εισάγει το καινοτόμο προϊόν στην αγορά.

Ο ίδιος έχει προβεί σε τροποποιήσεις απλούστευσης, τόσο από άποψη εργονομίας όσο και προϋπολογισμού, σε μία αντίστοιχη παλαιότερη δική του πατέντα, για την οποία είχε καταθέσει αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας το 2011.

Το βελτιωμένο μοντέλο φωτοβολταϊκής ομπρέλας θαλάσσης, θα μοιάζει με τις ψηφιακές εικόνες που ακολουθούν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Αυτή την περίοδο κατασκευάζω το πανί της ομπρέλας και ελπίζω σύντομα να έχει ολοκληρωθεί ώστε να είναι έτοιμη να στηθεί στις παραλίες το ερχόμενο καλοκαίρι. Η φωτοβολταϊκή ομπρέλα που έχω σχεδιάσει έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: ο σκελετός της αποτελείται απο τέσσερις διπλές ακτίνες οι οποίες σχηματίζουν τέσσερις πτέρυγες. Οι πτέρυγες αυτές φέρουν φωτοβολταϊκές κυψέλες και ανοιγοκλείνουν με αντίθετη φορά από τις κοινές ομπρέλες. Ως αποτέλεσμα, σε κλειστή θέση, η ομπρέλα έχει σχεδόν τον όγκο που έχει μια κοινή ομπρέλα θαλάσσης, ενώ όταν είναι ανοιχτή μπορεί να δώσει αρκετή τάση στην έξοδο usb που υπάρχει στον δρομέα της, ώστε να φορτιστεί ένα κινητό, ένα tablet και άλλες ηλεκτροσυσκευές», λέει ο κ. Μωυσιάδης.

«Η φωτοβολταϊκή ομπρέλα μπορεί να κατασκευαστεί και σε μεγαλύτερες κλίμακες -ήδη κατασκευάζω μία με διάμετρο 4 μέτρα- με μεγαλύτερη ισχύ στα φωτοβολταϊκά στοιχεία. Οι συγκεκριμένες ομπρέλες θα είναι ιδανικές για επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, cafe-bar και εστιατόρια, όχι μόνο φυσικά στις παραλίες», καταλήγει ο ευρεσιτέχνης.

Δείτε πώς θα γίνεται η ανάποδη δίπλωση της πρωτότυπης ομπρέλας:

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση