Θετικά μηνύματα για την ανακύκλωση ηλεκτροσυσκευών φέρνει το 2018

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ένας σχετικά παραγνωρισμένος, αλλά με αλματώδη ανάπτυξη, τομέας της ανακύκλωσης πανελλαδικά, βρέθηκε στο επίκεντρο πρωτοβουλίας του Δήμου Κομοτηνής, του φορέα «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» και της ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Α.Ε. (Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης).

Η σχετική πρωτοβουλία, που ήταν επί της ουσίας μία δράση ανακύκλωσης, υλοποιήθηκε στην Κομοτηνή και έδωσε τη δυνατότητα σε πολίτες να φέρουν αχρηστευμένες ηλεκτρικές συσκευές, όπως σκούπες, τηλέφωνα, οικιακές συσκευές, ακόμα και μια ταμειακή μηχανή, τα οποία τοποθετούσαν είτε σε ειδικό κάδο, που είχε στηθεί για αυτό το λόγο στην κεκτρική πλατεία της πόλης, είτε σε κοντέινερ, όπου αποθηκεύονταν οι μεγαλύτερες, σε όγκο και βάρος, συσκευές.

Οι συμμετέχοντες πολίτες έλαβαν συμβολικά μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων από ανακυκλώσιμα υλικά, που μπορούν να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους, συμμετέχοντας στη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης.

Η καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών της Κομοτηνής για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών θα συνεχιστεί, ενώ θα ξεκινήσει αντίστοιχη ενημερωτική εκστρατεία και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ΔΙΑΑΜΑΘ συνεργάζεται με τους 22 δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για την ενίσχυση της δράσης της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, με στόχο τη διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή, μέσω της οποία μπορεί να υπάρξει καλύτερη διαχείριση.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής δράσης στην Κομοτηνή, οι ηλεκτρικές συσκευές είναι εν δυνάμει επικίνδυνες όταν καταστούν απόβλητα και για αυτό οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στον οικείο Δήμο, ώστε η διαχείρισή τους να γίνεται σωστά.

Μία ηλεκτρική συσκευή που είναι για ανακύκλωση απαιτείται να παραληφθεί από εξουσιοδοτημένο συνεργείο του Δήμου, να οδηγηθεί σε κοντέινερ και στη συνέχεια σε εξειδικευμένες μονάδες σε όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνει η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση τους.

Να σημειωθεί ότι από το 2004, έτος ίδρυσης της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ μέχρι σήμερα, η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στη χώρα μας παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη. Το 2006, οι συσκευές που είχαν συγκεντρωθεί για ανακύκλωση δεν ξεπερνούσαν τους 12.000 τόνους.

Το 2018 προβλέπεται ότι θα φτάσουν τους 54.000 τόνους πανελλαδικά, παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με πέρσι.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί μόνο για φέτος σε περισσότερες από 12.500.000 συσκευές, που διαφορετικά θα απορρίπτονταν στο περιβάλλον με πολύ αρνητικές συνέπειες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση