Θετικό βήμα η συμφωνία του Παρισιού, λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι

«Θετικό βήμα» προς τη συνολική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα χαρακτηρίζουν τη συμφωνία της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι οι Οικολόγοι Πράσινοι, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επίτευξη των στόχων».

Στην ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις της συνδιάσκεψης «αποτελούν κυρίως την απαρχή» της απεξάρτησης της ανθρωπότητας και των οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ επικρίνουν τις ελλείψεις της συμφωνίας σε συγκεκριμένους στόχους και ποσοτικά αποτελέσματα.

«Ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα ικανά για να συγκρατήσουν  την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους +2˚C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, είναι ένας στόχος σαφέστατα διατυπωμένος μέσα στην συμφωνία, πάγιο αίτημα των Οικολόγων Πρασίνων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών επί σειράς ετών. Οι δεσμεύσεις σε ότι αφορά τις εκπομπές κάθε κράτους (NDC) θα αναθεωρούνται κάθε πενταετία από το 2020 κι έπειτα. Επιπρόσθετα η πρόοδος των Εθνικών δεσμεύσεων θα παρακολουθείται τακτικά με την χρήση κοινών επιστημονικών εργαλείων. Οι "μηχανισμοί καθαρής ανάπτυξης (CDM)" που επέτρεπαν σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο τις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες να παράγουν επιπρόσθετες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χρηματοδοτώντας προσπάθειες μείωσης σε τρίτες χώρες, έχουν σημαντικά βελτιωθεί. Το κείμενο της συμφωνίας είναι ολιστικό μιας και αναφέρεται ακόμη στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ισότητα των φύλων, στην διαγενεακή κλιματική δικαιοσύνη. Αναγνωρίζει διαφορετικές ευθύνες και συνθήκες σε κάθε χώρα», αναφέρουν οι Οικολόγοι και συμπληρώνουν:

«Φυσικά, το κείμενο της συμφωνίας παρουσιάζει και ελλείψεις. Δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένους στόχους και ποσοτικά αποτελέσματα, αλλά  δίνει την δυνατότητα σε κάθε χώρα να βρει τους δικούς της τρόπους ώστε να πετύχει τον απαιτούμενο στόχο μείωσης εκπομπών. Ακόμη σημείο που προκαλεί προβληματισμό είναι η υπόσχεση χρηματοδότησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο από τις αναπτυγμένες χώρες προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ώστε να προωθηθούν πολιτικές προσαρμογής και πρόληψης, μιας και η τελευταία δεν είναι δεσμευτική. Επιπρόσθετα τα εναέρια και τα θαλάσσια μέσα μεταφοράς φαίνονται σε αυτήν την φάση να μην συμπεριλαμβάνονται καθόλου στην συμφωνία. Είναι γεγονός πως η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ όταν 55 κράτη-μέλη, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων παραγωγών αερίων του θερμοκηπίου, την έχουν πια επικυρώσει. Τέλος, ο ορισμός ανεπτυγμένη / αναπτυσσόμενη χώρα παραμένει προβληματικός, μιας και κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, είναι πλέον από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο, απαιτώντας τεχνογνωσία και οικονομική βοήθεια από άλλες ανεπτυγμένες χώρες με ασθενέστερες οικονομίες, όπως και η Ελλάδα».

Η συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Μ. Πετεινάκη, υπογράμμισε σχετικά ότι «τώρα στην ουσία ξεκινάει η δουλειά και οι απαιτήσεις από τις κυβερνήσεις μας», επισημαίνοντας ότι «γι' αυτό και απαιτούμε ξανά τον επανασχεδιασμό της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, να εγκαταλειφτεί επιτέλους το σχέδιο κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, όπως και οι σκέψεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο».

Από την πλευρά του, ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φ. Γκανούλης, σημείωσε ότι «η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη συμφωνία της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια συνεχή αναβάθμιση των εθνικών δεσμεύσεων μείωσης εκπομπών».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση