Ιαματικές πηγές, ένας κοιμώμενος γίγαντας

Την τεράστια δυναμική του ιαματικού τουρισμού παρουσίασε  η   νέα  διοίκηση του Συνδέσμου  Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος με αφορμή  τη διοργάνωση της φετινής  Philoxenia.  Ένας από τους βασικούς στόχους της   είναι  η πιστοποίηση των  πηγών το 2014, η ανάπτυξη όλων  των  μορφών  ιαματικού τουρισμού   και  η  ενσωμάτωση  στο  σύστημα  φροντίδας υγείας επεσήμανε  ο  πρόεδρος του Συνδέσμου  Παναγιώτης Ζαφειρίου.

Στην  προσπάθεια ανάδειξης  των  ιαματικών πηγών  συμβάλει  και  ο  υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου.  Όπως  είπε  «χρειάζεται  να  μπούμε στη διεθνή σκιακιέρα  και διεκδικήσουμε το  μερίδιο της  αγοράς με την  αξιοποίηση των φυσικών  μας  πλεονεκτημάτων».

Η νέα διοίκηση του Συνδέσμου συζήτησε πριν λίγες ημέρες  με τον υπουργό  Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη  την ένταξη της υδροθεραπείας  και των μορφών της   στο εθνικό σύστημα  πρωτοβάθμιας φροντίδας.  Ο υπουργός   έδειξε ενδιαφέρον   και  έδειξε   την διάθεση του να δρομολογηθούν  οι διαδικασίες  αφού εξεταστούν  όλες  οι λεπτομέρειες  από τον ίδιον  και τους συνεργάτες του.

Η εξέλιξη αυτή θα  καταστήσει  τις ελληνικές  λουτρικές μονάδες  πρωταγωνίστριες  στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Έτσι, ο Σύνδεσμος, οι δήμοι και η ιδιωτική πρωτοβουλία  εγχώρια και  διεθνή  θα έχουν ένα αναπτυξιακό κίνητρο  για να επενδύσουν χρόνο και  χρήμα  σε υποδομές  και σύγχρονες   μεθόδους marketing και  management.

  «Ο Σύνδεσμος   Ιαματικών   Πηγών  δεν λέει όχι  σε ιδιώτες που  μπορούν να συμβάλουν  στην προσπάθεια αξιοποίησης»  τόνισε  ο κ. Ζαφειρίου. Το  τελευταίο διάστημα  ολοένα και περισσότεροι δήμοι  ζητούν  να αναγνωριστούν  οι πήγες  του. Ένα  από  τα  πλεονεκτήματα των πηγών μας  είναι  ότι  βγαίνουν  στη θάλασσα .   

Ζητήσαμε  από  τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου  Κώστα Καζαντζίδη  να  μας  σχολιάσει  την  απογοητευτική  κατάσταση   στα ρημαγμένα  λουτρά  της θέρμης.«Είναι εγκαταλειμμένα, είναι κρίμα ένας τέτοιος πλούτος να μένει αναξιοποίητος  για την περιοχή. Εμείς, ως διοίκηση  του δήμου το 2010 ξεκινήσαμε  την προσπάθεια  για την αξιοποίηση τους  μαζί με έναν επενδυτή,   θα  προσπαθήσουμε να  κάνουμε   ότι μπορούμε για αυτό το θέμα».Ο κ. Καζαντζίδης  τόνισε  ότι  «αυτό που αναλάβαμε,  το πιστεύουμε  και θα κάνουμε τα  πάντα  για την επίτευξη των στόχων μας».

Στην Ελλάδα, υπάρχουν  200 ιαματικές και γεωθερμικές  πηγές όμως  σε λειτουργία  είναι  μόνο 75.Ο ιαματικός τουρισμός   έχει μια δυναμική   24 εκατομμυρίων  τουριστών  ετησίως,  για αυτό  και  πρέπει να πάρουμε μερίδιο της αγοράς,  αφού πρώτα  γίνει   η  πιστοποίηση  των  μελών του Συνδέσμου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!