Τον ιαματικό τουρισμό και τα φαρμακευτικά φυτά αξιοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων

Την αναπτυξιακή του πολιτική, μέσω των ιαματικών πηγών στο Ρίζωμα και του «Σχεδίου Ασκληπιός» έχει σχεδιάσει να υλοποιήσει ο Δήμος Τρικκαίων.

Στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικτύου Ιαματικών Πηγών Περιφερειών Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας ο  δήμαρχος  Δημήτρης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων  Κων/νος Βαρλαμίτης συζήτησαν για τη προοπτική χρηματοδότησης των υποδομών των ιαματικών πηγών.

Ο θερμαλιστικός τουρισμός  είναι ιδιαιτέρως αναπτυγμένος στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, κινητήριος μοχλός είναι οι αδελφοποιημένες πόλεις, με τον Δήμο Τρικκαίων η γερμανική πόλη Αμπεργκ, όσο και η  αμερικανική πόλη Τιουσόν.

Σε πρώτη φάση, το ΔΣ του δικτύου συζήτησε το ενδεχόμενο συνεργασίων με πόλεις από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Και στην περίπτωση αυτή, το δίκτυο του Δήμου Τρικκαίων, είναι σημαντικό, λόγω της αδελφοποίησής του με τη ρωσική πόλη Πιάτιγκορσκ.

Ο κ. Παπαστεργίου πραγματοποίησε επαφές στην Αθήνα και για την προώθηση του «Σχεδίου Ασκληπιός» που αφορά  τη μοναδικότητα των θεραπευτικών φυτών στην περιοχή του Κόζιακα. Κάτι που αφορά στον πρωτογενή τομέα, με την καλλιέργεια των φυτών, και στον δευτερογενή τομέα, με την εμπορία τους. Οι επαφές έγιναν με εταιρίες του τομέα των φυσικών προϊόντων, οι οποίες τα παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας θεραπευτικά φυτά.

Στόχος τους ήταν  η διασφάλιση του δικτύου πώλησης των φυτών, προκειμένου να υπάρξουν  ολοκληρωμένη διαχείριση και οφέλη για όσους ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Με τις δύο αυτές δράσεις, ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί αναπτυξιακή πολιτική, στηριζόμενη, από τη μια στις ιαματικές πηγές και από την άλλη, στα θεραπευτικά φυτά, με βάση την ιστορική συνάφεια με τον Ασκληπιό. Ολόκληρη η περιοχή, από το Ρίζωμα μέχρι τα ριζά του Κόζιακα, μπορεί να αποτελέσει πεδίο επενδυτικών ευκαιριών.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση