Ιαπωνία: Έφτιαξαν σακούλα φιλική προς τα ελάφια, για να μην τρώνε τα ζώα πλαστικά

Τα περίφημα ελάφια της Νάρα θεωρούνται εθνικός θησαυρός στην Ιαπωνία εδώ και δεκαετίες, αλλά οι τουρίστες που συρρέουν για να τα δουν αφήνουν πίσω τους πλαστικά σκουπίδια που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία για τα ζώα.

Πέρυσι βρέθηκε ελάφι που είχε πάνω από τέσσερα κιλά σκουπιδιών στο στομάχι του. Ντόπιοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και βρήκαν τη λύση. Μια χάρτινη σακούλα φτιαγμένη από πίτουρο ρυζιού, που τα ελάφια μπορούν να τη χωνέψουν.

Στο πάρκο της Νάρα ζουν περισσότερα από 1.200 ελάφια, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα και προστατεύονται από τη νομοθεσία. Οι επισκέπτες μπορούν να τα ταΐζουν, δίνοντάς τους ειδικά κρακεράκια, χωρίς ζάχαρη, τα οποία δεν έχουν πλαστική συσκευασία. Όμως εκτιμάται ότι πολλοί τουρίστες δίνουν στα ζώα άλλα σνακ και πετάνε τα περιτυλίγματα. Τα ελάφια μυρίζουν το πλαστικό, νομίζουν ότι είναι τροφή και το τρώνε.

Ο Τακάσι Νακαμούρα, ιδιοκτήτης εταιρείας χαρτιού στην περιοχή, σκέφτηκε την ιδέα όταν άκουσε ότι ένα ελάφι πέθανε επειδή κατάπιε σκουπίδια. Μαζί με άλλους δύο ντόπιους, έναν έμπορο καλλυντικών και έναν σχεδιαστή, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μιας σακούλας που είναι φιλική προς τα ελάφια.

Οι χαρτοσακούλες αυτές είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένες χάρτινες συσκευασίες γάλακτος και πίτουρο ρυζιού, το συστατικό που έχουν τα κράκερ τα οποία επιτρέπεται να δίνονται στα ελάφια. Έως τώρα έξι ντόπιες επιχειρήσεις έχουν αγοράσει περίπου 3.500 σακούλες, σύμφωνα με τον Νακαμούρα. Η σακούλα ελέγχθηκε στα εργαστήρια έρευνας τροφίμων της Ιαπωνίας, που κατέληξαν ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Asahi Shimbun.

Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες από BBC

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση