Ιαπωνία και Νότια Κορέα επιμένουν σε πολιτικές άνθρακα παρά την πρόσφατη συμφωνία για το κλίμα

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συνεχίζουν με τα σχέδιά τους για την κατασκευή δεκάδων νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, μόλις λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες μαζί θα προσθέσουν πάνω από 60 νέους σταθμούς μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Οι αξιωματούχοι του αρμόδιου υπουργείου της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση του αριθμού αυτού μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Στην Ιαπωνία, η κύρια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι η συμφωνία του Παρισιού δε θα αλλάξει τα σχέδιά της, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα σχολιάσει επίσημα την απόφαση.

«Η θέση μας σχετικά με τις νέες εγκαταστάσεις άνθρακα είναι αμετάβλητη», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι εκπομπές θα μειωθούν, καθώς οι παρωχημένες μονάδες θα αντικατασταθούν από νέες, τεχνολογικά πιο εξελιγμένες.

Η Ιαπωνία έχει δεχτεί έντονη κριτική για την έλλειψη βούλησης μείωσης της χρήσης άνθρακα. Ενδεικτικά, ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εκπομπών έως το 2030 είναι 18% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, λιγότερο από το μισό συγκριτικά με της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των διεργασιών στο Παρίσι τον προηγούμενο μήνα, οι στόχοι της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας πέρασαν σε δεύτερη μοίρα καθώς οι σύνεδροι εστίασαν την πίεσή τους στην Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Climate Action Tracker, αν όλες οι μονάδες άνθρακα των σχεδίων των δύο κυβερνήσεων κατασκευαστούν, τότε το 2030, οι εκπομπές από την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα θα είναι 400% υψηλότερες από το όριο που καθορίστηκε από τη συμφωνία του Παρισιού, με σκοπό τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση