Ιδιαίτερα γόνιμες οι ημέρες σχεδιασμού βιώσιμης κινητικότητας στο Ρέθυμνο

Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες της πόλης ανταποκρίθηκαν «με ενθουσιασμό», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην πρόσκληση του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Ιδρύματος και του τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Δήμου Ρεθύμνης να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να συμμετέχουν με προτάσεις τους στο σχεδιασμό μέτρων βιώσιμης κινητικότητας.

Οι ημέρες σχεδιασμού διοργανώθηκαν  την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017 και του Ευρωπαϊκού έργου CIVITAS Destinations, με στόχο τον διάλογο πάνω σε σχέδια για παρεμβάσεις και νέες υπηρεσίες που μπορούν να βελτιώσουν τις μετακινήσεις και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Οι προτάσεις αυτές αποτυπώθηκαν σε σχηματικές απεικονίσεις πάνω σε ταμπλό από την ομάδα του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Έτσι, σύμφωνα με την ενημέρωση, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο Ενετικό Λιμάνι, οι τουρίστες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις σκέψεις και τις δικές τους προτάσεις για προτεινόμενα σενάρια επεκτάσεων του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την πιλοτική κυκλική διαδρομή ενός μικρού ηλεκτρικού λεωφορείου, καθώς και για νέες υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων και συνεπιβατισμού (car pooling). Η ανταπόκριση τους ήταν πολύ θετική, επισημαίνεται και προστίθεται πως πάνω από 100 επισκέπτες από διαφορετικές χώρες προέλευσης συμμετείχαν ενεργά σε συζήτηση για την βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη, και κατέθεσαν την δική τους εμπειρία από καλές πρακτικές ήδη γνωστές και δοκιμασμένες στην χώρα διαμονής τους.

Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε για τους κατοίκους της πόλης, το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, οι οποίοι, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, απέδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον τους για πιο καθαρές και καλύτερες μετακινήσεις, συζητώντας τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους και συνεισφέροντας με χρήσιμες παρατηρήσεις και προτάσεις.

Η συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών είχε διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να σημειώνουν το σενάριο της επιλογής τους πάνω στα ταμπλώ, αναδεικνύοντας τις πιο δημοφιλείς σχεδιαστικές προτάσεις. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, όσο και κατά την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου, είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν επιπλέον προτάσεις και ιδέες. Οι γνώμες και προτάσεις που κατατέθηκαν μέσω ερωτηματολογίων βρίσκονται σε επεξεργασία από την ομάδα του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η δράση προβλέπεται να επαναληφθεί μελλοντικά, ώστε να έχουν την ευκαιρία περισσότεροι συμπολίτες μας να συμμετέχουν με τις δικιές τους προτάσεις.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κλήρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη λήξη των ημερών σχεδιασμού.

Οι κ.κ. Ελένη Μάνεση, Νίκος Παπαδάκης, Χρυσούλα Λελεδάκη, Εμμανουήλ Καπετανάκης και Ευαγγελία Γιαννούκου, κέρδισαν από μια κάρτα για το σύστημα  κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Ρεθύμνης  και οι κ.κ. Μαρία Παπαδοπούλου, Στέλλα Συριγγα και Μαρία Περάκη από μια μηνιαία κάρτα για τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Αντίστοιχα, τρείς τυχεροί επισκέπτες (Mia Brown, Keith Woodcock, Liz James) κέρδισαν ένα δείπνο για δύο σε ελληνική βραδιά στο ξενοδοχείο Ibiscos Garden Hotel.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση