Ιδρύεται κέντρο της UNESCO για τη διαχείριση υδάτων στο ΑΠΘ

Παρουσία της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της UNESCO για θέματα Φυσικών Επιστημών, κας Flavia Schlegel, καθώς και των Υφυπουργών Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Αμανατίδη, της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κας Αικατερίνης Τζιτζικώστα, και του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Περικλή Μήτκα, υπεγράφη -στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου- το Τελικό Συμφωνητικό Ίδρυσης του Κέντρου UNESCO Κατηγορίας ΙΙ για τη Διαχείριση Υδάτων στο ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η ίδρυση του Κέντρου Υδάτων της UNESCO κατηγορίας ΙΙ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αποτελεί το αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών των Πρυτανικών Αρχών του Α.Π.Θ., του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) και της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κας Αικατερίνης Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που αφενός, θα αναβαθμίσει το ρόλο του Α.Π.Θ. στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και αφετέρου, θα ενισχύσει τη θέση της χώρας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, η ίδρυση του Κέντρου Υδάτων της UNESCO αναδεικνύει το Α.Π.Θ. σε διεθνές επιστημονικό κέντρο με εμβέλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η ίδια ενημέρωση, η λειτουργία του Κέντρου αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της Μακεδονίας, καθώς γίνεται το σημείο αναφοράς σε μια περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, ήτοι ποιότητας και ποσότητας υδάτων. «Συνεπώς, τα οφέλη από την ίδρυση του Κέντρου Υδάτων της UNESCO στο Α.Π.Θ. θα είναι πολύπλευρα, καθώς από τη μία δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική επιστημονική κοινότητα να αναδείξει το επιστημονικό της έργο στο πεδίο της λελογισμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης και από την άλλη ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας στη Θεσσαλονίκη για την περαιτέρω ενίσχυση την εξωστρέφεια της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση