Ιδρύεται πανελλήνιος σύνδεσμος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ

του Θοδωρή Καραουλάνη

Σε σύσταση ενός νέου πανελλήνιου φορέα που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των υποβαθμισμένων σήμερα βιομηχανικών περιοχών της Ελλάδος προχώρησαν οι εκπρόσωποι συνδέσμων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Πάτρα. Στόχος της πρωτοβουλίας τους, όπως αναφέρθηκε, είναι να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της εποχής και να προωθηθούν λύσεις για την αναζωογόνηση των βιομηχανικών περιοχών. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ο νέος σύνδεσμος έχει καθαρά αναπτυξιακό προσανατολισμό, για να αποτελέσει εργαλείο επανεκκίνησης των βιομηχανικών περιοχών. Μέσα από την συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία, ο νέος φορέας θα επιχειρήσει τη δημιουργία νέων δομών για τις ΒΙ.ΠΕ, με αξιοποίηση των σχετικών χρηματοδοτικών πόρων.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι των συνδέσμων από τις ΒΙΠΕ Πατρών, Ηρακλείου, Βιομηχανικού Πάρκου Σίνδου Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Τρίπολης, Πρέβεζας και Καλαμάτας, συμφώνησαν στην τελική μορφή του καταστατικού και συνυπέγραψαν την ιδρυτική πράξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ, ενώ επιστολές αποδοχής και συμμετοχής στον φορέα, απέστειλαν και οι σύνδεσμοι των ΒΙΠΕ Βόλου Α και Λάρισας. «Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια για την συλλογική αντιμετώπιση των ουσιαστικών θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ» δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος του συνδέσμου Πέτρος Μαντάς. Επισήμανε ακόμα ότι «είναι μια κίνηση δικτύωσης και εξωστρέφειας σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την φωνή των εγκατεστημένων επιχειρήσεων των ΒΙ.ΠΕ, για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων τους». Ο Λευτέρης Αντωνακάκης εκπρόσωπος της ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου, σημείωσε: «Ο πανελλήνιος σύνδεσμος είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο και θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο». Ο Σάββας Τουαντζόγλου, πρόεδρος διαχείρισης του βιομηχανικού πάρκου υδροβόρων μονάδων της ΒΙ.ΠΕ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη ανέφερε: «Κάναμε μια καλή αρχή για την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων βιομηχανικών περιοχών της Ελλάδος. Δημιουργούμε έναν φορέα που δεν είναι συνδικαλιστικός, αλλά αναπτυξιακός και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

Το προσωρινό προεδρείο του φορέα συγκροτήθηκε ως εξής: Πρόεδρος Πέτρος Μαντάς (ΒΙ.ΠΕ Πατρών), Α΄ Αντιπρόεδρος Ελευθέριος Αντωνακάκης (ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου), Β΄ Αντιπρόεδρος Σάββας Τουαντζόγλου (Βιομηχανικό Πάρκο Σίνδου), Γραμματέας Γιώργος Καραγιάννης (ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης) και Ταμίας Χρήστος Γιώτης (ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων), με αναπληρωματικά μέλη τους Θωμά Μποντίνα (ΒΙ.ΠΕ Πρέβεζας) και Διονύσιο Καραχάλιο (ΒΙ.ΠΕ Καλαμάτας).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda, ήδη έχει ενημερωθεί για την πρωτοβουλία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Στόχος της αρμόδιας Υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη είναι να βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με τους φορείς της αγοράς. Άλλωστε όπως έχει καταγράψει σε ρεπορτάζ η Greenagenda η κ. Τζάκρη και οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στοχεύουν επίσης, όπως και ο νέος φορέας, στην ανάπτυξη νέων βιομηχανικών περιοχών, ώστε η χώρα να μπορεί να υποδεχθεί σε οργανωμένους υποδοχείς μεταποιητικές δραστηριότητες. Η πρώτη τέτοια περιοχή που ανακοινώθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ είναι το Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο στη Σκύδρα, του οποίου οι μελέτες ήδη προχωρούν, με στόχο να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής μέσα στο 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έπονται και άλλες σχετικές ανακοινώσεις για νέες ΒΙΠΕ, ενώ η Υφυπουργός Βιομηχανίας, μετά από συζητήσεις με φορείς των βιομηχανιών όπως ο ΣΒΒΕ, σχεδιάζει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ τόσο για μετεγκατάσταση και νέα εγκατάσταση επιχειρήσεων σε οργανωμένους υποδοχείς όσο και για τη δημιουργία των σχετικών υποδομών. Σε αυτές τις προσπάθειες δημιουργίας νέων ΒΙΠΕ αλλά και στα προγράμματα που σχεδιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης βασικός παράγοντας των ενισχύσεων που θα δοθούν θα είναι η υλοποίηση «πράσινων υποδομών» ώστε οι νέοι μεταποιητικοί πυρήνες της χώρας να έχουν καλό ή μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα: για παράδειγμα πλήρης επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, ενεργειακή αυτονομία κλπ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση