Δικογραφία σε βάρος των ψαράδων που αλίευσαν τον καρχαρία στην Ιεράπετρα

Προανάκριση για τον εξαβράγχιο γκρίζο καρχαρία, που την περασμένη Παρασκευή 21 Απριλίου πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή της Χρυσής, διενεργεί το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και η Αστυνομία. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το e-kriti, η οργάνωση iSea προχώρησε σε καταγγελία, ζητώντας να ερευνήσουν οι αρμόδιες Αρχές αν έχουν παραβιάσει τους νόμους οι ψαράδες και όσοι άλλοι ενεπλάκησαν σε αυτήν την υπόθεση.

Διαβάστε σχετικά - Ιεράπετρα: Προστατευόμενο είδος ο τεράστιος εξακαρχαρίας που έπιασαν ψαράδες (φωτο+vid)

Η iSea υποστηρίζει ότι βάσει ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1981 το συγκεκριμένο είδος είναι προστατευόμενο, ενώ τονίζει ακόμη ότι το ψάρι κακοποιήθηκε πριν εκπνεύσει και μεταφέρθηκε για πώληση.

Μπλέχτηκε στα δίκτυα ψαράδων

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι πράγματι το καρχαριοειδές, πριν ακόμα αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί το είδος του, μεταφέρθηκε σε ψαρομανάβικο της Ιεράπετρας, όπου, όπως είναι λογικό, συγκεντρώθηκαν και αρκετοί βετεράνοι αλιείς για να κάνουν την αυτοψία τους και την αναγνώρισή του.

Ο κ. Μανόλης Φραγκιαδάκης εκείνο το μεσημέρι είπε στο e-kriti τη γνώμη του. «Είναι κάποιο είδος “σαπουνά” που εμείς εδώ στην Ιεράπετρα δεν το τρώμε και δεν το εμπορευόμαστε. Δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Κακώς τον έφεραν στο ψαρομανάβικο, γιατί δεν έχει καμιά εμπορική αξία. Η γεύση του είναι σαν να τρως αφρό από σαπούνι και γι’ αυτό τον λέμε “σαπουνά”. Αυτά τα ψάρια ήταν πάντα μεγάλος μπελάς για τους ψαράδες της νότιας Κρήτης, όταν έμπλεκαν στα δίχτυα του ψαροκάικου», πρόσθεσε ο κ. Φραγκιαδάκης, που διατηρεί και εκείνος πλέον ψαρομανάβικο στην περιοχή της Αλυκής.

Ψάρευαν μπαρμπούνια

Αφού οι δυο ψαράδες που έπιασαν τον σαπουνά έμαθαν ότι αυτό το είδος δεν είναι εμπορεύσιμο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το απόγευμα της Παρασκευής τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο και προχώρησαν στην καταστροφή του.

Σύμφωνα με το e-kriti, οι ψαράδες που αλίευσαν το καρχαριοειδές δεν επιθυμούν να μιλήσουν στα ΜΜΕ, καθώς έχουν ζητήσει νομική συμπαράσταση από δικηγόρο της Ιεράπετρας, είναι όμως «πάρα πολύ στενοχωρημένοι από την τροπή που πήρε αυτή η υπόθεση, καθώς δεν είχαν ποτέ σκεφτεί να πάνε να ψαρέψουν καρχαρίες (ψάρευαν μπαρμπούνια), ούτε μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα γινόταν αν αυτό το τεράστιο ψάρι την ώρα που το απελευθέρωναν από τα δίχτυα γύριζε και με τα κοφτερά του δόντια έκοβε ένα δικό τους χέρι ή ένα πόδι».

«Δεν είναι στη λίστα των προστατευόμενων ειδών»

Ο ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κυριάκος Ταμπακάκης, ο οποίος αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα το είδος του καρχαριοειδούς που πιάστηκε στην Ιεράπετρα, δηλώνοντας στη “Νέα Κρήτη” ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για εξαβράγχιο γκρίζο καρχαρία, που ανήκει στην οικογένεια του “σαπουνά”, ερωτηθείς εκ νέου να τοποθετηθεί για τις ενέργειες που ακολούθησαν οι ψαράδες από τη στιγμή που κατάλαβαν ότι στα δίχτυα τους είχε μπλεχτεί ένα μεγάλο καρχαριοειδές ήταν σαφής, δικαιολογώντας τον πανικό τους. «Οι ψαράδες δεν μπορούσαν από τη βάρκα να διακρίνουν ποιο είδος καρχαρία είχε πιαστεί στα δίχτυα τους, ούτε μπορούσαν μέσα στο πέλαγος να τον ξεμπερδέψουν από τα δίχτυα τους, αφού δεν μπορούσαν να τον ανεβάσουν πάνω στη μικρή ψαρόβαρκα. Για να “ξεψαρίσουν” τα δίχτυα τους έπρεπε να μπουν στο λιμάνι, όπως και έκαναν. Από τα βιντεάκια που έχω δει, δεν έχω διαπιστώσει ότι κάποιος κακοποιεί τον καρχαρία. Τον ελευθερώνουν από τα δίχτυα που είχαν τυλιχτεί γύρω του και με σχοινιά τον ανεβάζουν μαζί με άλλους ανθρώπους πάνω στο αυτοκίνητο. Εμείς στο ΕΛΚΕΘΕ βρήκαμε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του 2020, τον οποίο και σας στείλαμε να τον διαβάσετε, όπου στη λίστα με τα προστατευόμενα είδη καρχαριοειδών δεν υπάρχει ο εξαβράγχιος γκρίζος καρχαρίας», διαβεβαίωσε ο γνωστός ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κυριάκος Ταμπακάκης.

Πηγή: e-kriti.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση