Ινδία: 9χρονη μηνύει την κυβέρνηση για αδράνεια σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Η Ρίντιμα Παντέι, ένα εννιάχρονο κορίτσι από την Ινδία μηνύει την κυβέρνηση της χώρας της για την αποτυχία της να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είναι υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σε μια μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Πράσινο Δικαστήριο, το σώμα που χειρίζεται τις υποθέσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, η Παντέι κατηγόρησε τους αξιωματούχους της χώρας για να την μη εφαρμογή μέτρων για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, από τις συνέπειες της οποίας τα «παιδιά του σήμερα και του μέλλοντος θα υποφέρουν δυσανάλογα». Το δικαστήριο, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Κλίματος, καθώς και το Κεντρικό συμβούλιο Ελέγχου της Ρύπανσης να απαντήσουν εντός δύο εβδομάδων.

«Ως νέος άνθρωπος, ο αιτών είναι μέρος μιας τάξης που μεταξύ όλων των Ινδών είναι η πιο ευάλωτη στις κλιματικές αλλαγές, αλλά δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», αναφέρει η 52σέλιδη αναφορά. «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να λάβει οποιαδήποτε αποτελεσματικό επιστημονικό μέτρο, και υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών νομοθεσιών».

Η Ινδία, με πληθυσμό 1,25 δισ., είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου, μετά την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Παντέι είναι κόρη ενός περιβαλλοντικού ακτιβιστή, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, αν και η αγωγή φέρεται να είναι δική της ιδέα. Μόλις τον περασμένο χρόνο, έξι έφηβοι κατέθεσαν παρόμοια αγωγή για την ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί.

Η Ινδία έχει δεσμευθεί να παράγει τουλάχιστον το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας από μη ορυκτές πηγές καυσίμων ως το 2030.

Η Παντέι πιστεύει ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερα, όπως να προετοιμάσει έναν «προϋπολογισμό άνθρακα» για το ανώτατο όριο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας, να διασφαλίσει ότι τα βιομηχανικά έργα πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών και να δημιουργήσει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την βελτίωση της ρύπανσης σε εθνικό επίπεδο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση