Ινδονησία: Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών με αντάλλαγμα εισιτήρια λεωφορείων

Τα πλαστικά απορρίμματα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην Ινδονησία και αυτό οδήγησε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να καταλήξει σε μια νέα προσέγγιση για να ενθαρρύνει τους κατοίκους να ταξιδεύουν με λεωφορείο, παρέχοντας δωρεάν εισιτήρια ως αντάλλαγμα για χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια.

Η πόλη της Σουραμπάγια ξεκίνησε την πρωτοβουλία τον Απρίλιο και οι πολίτες μπορούν να επιβιβάζονται στα αστικά λεωφορεία είτε με την απόρριψη των πλαστικών φιαλών στους τερματικούς σταθμούς, είτε με το να δίνουν άμεσα τα πλαστικά αντικείμενα στο λεωφορείο για να πληρώσουν τον ναύλο τους.

Με τη νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ένα εισιτήριο λεωφορείου διάρκειας δύο ωρών κοστίζει μέχρι και πέντε πλαστικές φιάλες ή δέκα πλαστικά κύπελλα, ανάλογα με το μέγεθος. Η πόλη ελπίζει ότι το σχέδιο αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου να απαλλαγεί από πλαστικά απόβλητα μέχρι το 2020, καθώς και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό.

Σύμφωνα με το Reuters, η Σουραμπάγια είναι η πρώτη πόλη στην Ινδονησία που εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα και τα στοιχεία δείχνουν ότι το 15% (σχεδόν 400 τόνοι) των ημερήσιων αποβλήτων της πόλης είναι από πλαστικό. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι ένα λεωφορείο μπορεί να συγκεντρώνει έως και 250 κιλά πλαστικού κάθε ημέρα, φτάνοντας περίπου τους 7,5 τόνους κάθε μήνα. Μετά τη συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι αφαιρούν τις ετικέτες και τα καλύμματα μπουκαλιών πριν το πλαστικό πωληθεί σε εταιρείες ανακύκλωσης. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στη συνέχεια στις επιχειρήσεις λεωφορείων και για τη χρηματοδότηση αστικών χώρων πρασίνου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση