Ινδονησία: Πρόγραμμα-μαμούθ για τον καθαρισμό πλαστικών αποβλήτων στις θάλασσες

 

To χρηματικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων αποφάσισε να διαθέτει ετησίως η κυβέρνηση της Ινδονησίας για τον καθαρισμό των θαλασσών της από πλαστικά και άλλα απορρίμματα για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

«Στο τέλος του 2025 θα έχουμε απαλλαγεί από το 70% των πλαστικών αποβλήτων στις θάλασσές μας», δήλωσε ο Υπουργός Συντονισμού Θαλασσίων Υποθέσεων, Λουχούτ Μπινσάρ Παντζαϊτάν. Ο μέσος Ινδονήσιος χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες συνολικού βάρους 0,8-1 κιλού ετησίως, οι περισσότερες εκ των οποίων καταλήγουν σε ποταμούς και ρέματα και στη συνέχεια στη θάλασσα.

Η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης πλαστικού στους ωκεανούς του κόσμου μετά την Κίνα, σύμφωνα με μελέτη του 2015. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στον ωκεανό κάθε χρόνο, αποτελώντας το 80% του συνόλου των απορριμμάτων.

Τα πλαστικά διασπώνται σε μικροσκοπικά σωματίδια αρκετά μικρά για κατάποση από το πλαγκτόν, στη συνέχεια μεταφέρονται στα ψάρια και τελικά καταλήγουν στο τραπέζι μας. Τα πλαστικά απορρίμματα ξεβράζονται επίσης στις παρθένες παραλίες και απομακρυσμένα νησιά της Ινδονησίας, από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

Το υπουργείο εξετάζει την αναβίωση του «φόρου πλαστικής σακούλας» που δοκίμασαν ορισμένες περιφέρειες πέρυσι, καθώς και την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σχετικά με τους κινδύνους των πλαστικών αποβλήτων.«Η Ινδονησία έχει αγωνιστεί με επιτυχία ενάντια στην παράνομη αλιεία και τους πειρατές. Τώρα θα ανοίξει το δρόμο για τον καθαρισμό των θαλασσών μας από τα πλαστικά», πρόσθεσε ο Λουχούτ. Η δέσμευση της Ινδονησίας είναι σύμφωνη με τους στόχους της εκστρατείας καθαρών θαλασσών των Ηνωμένων Εθνών, με άλλες εννέα χώρες να έχουν ήδη προβεί σε παρόμοια μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουρουγουάης και της Κόστα Ρίκα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση