Ιστορία, Γεωγραφία και επανάχρηση των οικιακών απορριμμάτων σε Γυμνάσιο του Ευόσμου

του Νίκου Αβουκάτου

Διδασκαλία μαθημάτων με σκεπτικό την επανάχρηση των οικιακών απορριμμάτων κάνουν οι καθηγητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: “Creativewaysofteaching:Recycling Artand Entrepreneurial Attitude”. Οι κατασκευές των μαθητών είναι σε χωρισμένες σε θεματικές ενότητες παράλληλα με τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο.

Τα έργα τους παρουσιάστηκαν στο 2ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για παράδειγμα:

Στο μάθημα της Ιστορίας. Οι μαθητές ζωγράφισαν σε παλιά μπουκάλια σχέδια και μορφές που υπάρχουν σε αρχαία ευρήματα όπως αμφορείς, τοιχογραφίες κλπ. και παράλληλα διδάσκονταν τις τεχνικές που εφαρμόζονταν κατά τις διάφορες ιστορικές περιόδους (μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, έργα της Μινωικής περιόδου κλπ).

Στη Γεωγραφία. Κατασκεύασαν χάρτες Ευρωπαϊκών χωρών  από επανάχρηση υλικών όπως παλιές μπαταρίες, πλαστικά καπάκια, καλαμάκια, πλαστικά μπουκάλια κλπ

Στα μαθήματα της Τεχνολογίας και των Εικαστικών ασχολήθηκαν κυρίως με παλέτες κατασκευάζοντας χρήσιμα αντικείμενα όπως καναπέδες, τραπέζια, κορνίζες για μικρά και μεγάλα κάδρα και καθρέπτες, ράφια κ.α. Οι παλέτες ήταν από τις συσκευασίες των διδακτικών βιβλίων που έρχονται στο σχολείο.Κάτι ανάλογο έγινε στη Βιολογία, στη Φυσική, στη Χημεία και σε άλλα μαθήματα.

 

επαναχρηση 1

‘Όλοι σχεδόν οι μαθητές μας παρουσίασαν έργα τους από ανακυκλώσιμα υλικά που κατασκευάστηκαν παράλληλα με τα διάφορα μαθήματα με στόχο την  ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος  αλλά και η κατανόηση της αναγκαιότητας για ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο» επεσήμανε στη greenagenda.gr  η Αριάδνη Κάτζικα, DrΧημείας –καθηγήτρια συντονίστρια προγράμματος Erasmus+.

Τα παιδιά πραγματικά χάρηκαν όλη τη διαδικασία, από το στήσιμο του περιπτέρου μέχρι την παραμονή τους στον εκθεσιακό χώρο και ενθουσιάστηκαν με το ρόλο που ανέλαβαν να ενημερώνουν τους επισκέπτες σχετικά με τα έργα τους.Η συνολική εμπειρία που αποκομίσαμε καθηγητών και μαθητών, από την συνολική εκδήλωση ήταν θετικότατη.

«Όλη τη σχολική χρονιά οι καθηγητές εργάστηκαν με πραγματικό ενθουσιασμό και συνέπεια  ενέπνευσαν τους περισσότερους από τους μαθητές να αναδείξουν τα ταλέντα τους και τη δημιουργικότητά τους. Ως παιδαγωγική ομάδα, είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές μας θα συνεχίσουν να ανακυκλώνουν και να δημιουργούν με τον ίδιο ενθουσιασμό» υπογράμμισε η κ. Κάτζικα.

 

επαναχρηση 2

Το σχολείο  συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ με 15μελή παιδαγωγική ομάδα καθηγητών που προσπαθεί, και τα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, να εμπλέξει στο πρόγραμμα σχεδόν όλους τους μαθητές του σχολείου.

Το πρόγραμμα είναι διετές (2015-2017) και εκτός από το Ελληνικό σχολείο συμμετέχουν σχολεία από την Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία και Σλοβακία.

Ακόμη, στους στόχους του προγράμματος είναι η ανάδειξη των ταλέντων των παιδιών, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας τους, της ικανότητας συνεργασίας, αλλά και της  επιχειρηματικότητας, στο βαθμό που επιτρέπει η ηλικία των παιδιών.

Με τα έργα των μαθητών πραγματοποιήθηκαν δύο υπαίθριες αγορές (Bazaar), η μια παραμονές Χριστουγέννων και η δεύτερη κατά την περίοδο που φιλοξενούσε το σχολείο μας τους εταίρους μας από το εξωτερικό (μια εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα).

Οκταμελής ομάδα του σχολείου, 4 μαθητές και 4 καθηγητές, φιλοξενήθηκαν μαζί με τα υπόλοιπα σχολεία από το εξωτερικό για μια εβδομάδα (16-20 Μαΐου 2016) από το Ιταλικό Σχολείο στο PalazzoloAcreide στη Σικελία της Ιταλίας.

Κατά την επόμενη σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις ομάδας μαθητών-καθηγητών και στις υπόλοιπες χώρες-εταίρους ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται ενδοσχολικά οι δημιουργικές δραστηριότητες.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση