Ιστορική πράξη περιβαλλοντικής προστασίας στη Χιλή

Σε μια ιστορική πράξη προστασίας του περιβάλλοντος, η Χιλή δημιούργησε πέντε νέους εθνικούς δρυμούς, καλύπτοντας πάνω από δέκα εκατομμύρια στρέμματα γης στην Παταγονία.

Ένα εκατομμύριο από αυτά τα στρέμματα δωρήθηκαν στην κυβέρνηση της Χιλής από τους Αμερικανούς φιλάνθρωπους Κριστίν ΜακΝτίβιτ Τόμπκινς, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ρουχισμού Patagonia, και τον εκλιπόντα Νταγκ Τόμπκινς, ιδρυτή των εταιρειών ρουχισμού North Face και Esprit. Η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσέλετ, υπέγραψε το νόμο για τη δημιουργία αυτών των πάρκων, οριστικοποιώντας μια τεράστια διαδρομή 17 πάρκων μέσα από την αραιοκατοικημένη περιοχή.

Η δωρεά του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων από το ζεύγος Τόμπκινς θεωρείται η μεγαλύτερη δωρεά ιδιωτικής γης στην ιστορία, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr. Η Παταγονία ήταν το αγαπημένο μέρος του Τόμπκινς αλλά και ο τόπος που απεβίωσε το 2015 σε ένα ατύχημα με καγιάκ. Οι Τόμπκινς είναι δύο από τους πολυάριθμους αλλοδαπούς γαιοκτήμονες της Παταγονίας, γεγονός με αμφιλεγόμενες διαστάσεις στην τοπική κοινωνία, Παρ’ όλα αυτά, η δωρεά της γης αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη διατήρηση του περιβάλλοντος της Χιλής.

«Η ίδρυση των εθνικών δρυμών δεν πρόκειται μόνο για μια πρωτοφανή πράξη διατήρησης», δήλωσε η Μπατσέλετ σε ομιλία της στην Παταγονία, σύμφωνα με τον Guardian. «Είναι επίσης μια πρόσκληση να φανταστούμε άλλες μορφές για να χρησιμοποιήσουμε τη γη μας. Να χρησιμοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους με τρόπο που δεν τους καταστρέφει, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη - η μόνη επικερδής οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Η Μπατσέλετ έχει επίσης δημιουργήσει πρόσφατα μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές κοντά στο νησί του Πάσχα, καλύπτοντας έκταση 720.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση