Ιστορικό κύμα καύσωνα στην Ασία - Ακραίες θερμοκρασίες σε Ταϊλάνδη και Κίνα

Πολυάριθμα ρεκόρ ζέστης έχουν καταρριφθεί σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα κι άλλα μέρη τις τελευταίες ημέρες, καθώς η περιοχή παραμένει στη δίνη ενός καυτού και επικίνδυνου κύματος καύσωνα. Ειδικότερα η Ταϊλάνδη βιώνει ασυνήθιστα ακραίες συνθήκες, ενώ οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για τον «χειρότερο απριλιανό καύσωνα στην ιστορία της Ασίας».

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι συνήθως οι θερμότεροι μήνες της Ταϊλάνδης, αλλά στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών.

Επίσης, την Παρασκευή, η Ταϊλάνδη ξεπέρασε τους 45 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία, (45,4 βαθμούς Κελσίου), σημειώθηκε στην πόλη Τακ εν μέσω του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς.

Η Πολιτεία συμβούλευσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ώστε να αποφύγουν τη θερμοπληξία.

Νέο ρεκόρ καύσωνα από το 2016

Η Arabiaweather.com, μια ιδιωτική μετεωρολογική εταιρεία με έδρα την Ιορδανία, ανέφερε ότι το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών στην Ταϊλάνδη ήταν 44,6 βαθμοί Κελσίου, που σημειώθηκε το 2016 στην επαρχία Mae Hong Son.

«Οι αρχές της Ταϊλάνδης εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την υγεία των πολιτών, καθώς οι μετεωρολόγοι εκτιμούν θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς Κελσίου στον ήλιο», αναφέρει το Arabiaweather.com, το οποίο πρόσθεσε ακόμη ότι η αιθαλομίχλη «έχει προκαλέσει σε χιλιάδες ανθρώπους αναπνευστικά προβλήματα και πονόλαιμο τις τελευταίες εβδομάδες».

Εν τω μεταξύ, σε εκατοντάδες μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Κίνα σημειώθηκαν οι θερμότερες θερμοκρασίες για τον μήνα Απρίλιο που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο μετεωρολόγος Τζιμ Γιανγκ έγραψε στο Twitter ότι 109 μετεωρολογικοί σταθμοί σε 12 επαρχίες έσπασαν τη Δευτέρα το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τον Απρίλιο.

Σημειώνεται πως οι θερμότεροι μήνες στην Κίνα είναι συνήθως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Πέρυσι, η θερμοκρασία έφθασε τους 45 βαθμούς Κελσίου στο Μπεϊμπέι της επαρχίας Τσονγκτσίνγκ κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού καύσωνα που είχε ως συνέπεια να στεγνώσουν τα τοπικά ποτάμια και να προκληθούν δασικές πυρκαγιές.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα στην Κίνα αλλά και στην Ινδία.

Πηγή: Washington Post, Kathimerini.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση