«Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα αποτελεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ» επεσήμανε ο Γιώργος Χαζημαρκάκης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μιλώντας στην greenagenda τόνισε την ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα . Αναφέρθηκε στις επενδύσεις ΑΠΕ , το ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών για την τροφοδοσία της κεντρικής Ευρώπης με ενέργεια από ΑΠΕ .Τέλος εκτίμησε πως δεν είναι μακριά η εποχή που στην Κρήτη με την ενέργεια από ΑΠΕ θα τροφοδοτούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η εξαγωγή της ηλιακής ενέργειας θα βοηθήσει την Ελλάδα ?
Τα επόμενα χρόνια οι ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας θα αυξηθούν, δεδομένου ότι κλείνουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2020 και η απόφαση είναι, η παραγόμενη ενέργεια από αυτά να προκύψει από ΑΠΕ. Για την Ελλάδα που διαθέτει φυσικές πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος ή ο άνεμος αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση να προχωρήσει στην ανάπτυξη ΑΠΕ και στην παραγωγή ενέργειας που θα διοχετεύεται στη Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Είναι κατανοητό πως οι οικονομίες κλίμακας που θα υπάρξουν θα δώσουν ένα ισχυρό αναπτυξιακό πλεονέκτημα στην Ελλάδα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αξιοποιήσουν μια πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας που θα ισχυροποιήσει την οικονομία.
Ποιες επενδύσεις μπορούν να γίνουν και αφορούν τις ΑΠΕ?
Υπάρχει ένα πλέγμα επενδύσεων που μπορούν να αναπτυχθούν. Υπάρχει η ενέργεια από τον ήλιο με τα φωτοβολταϊκά, η αιολική ενέργεια με τους μύλους, η γεωθερμία και άλλες μορφές που μπορούν κατά βάση όλες ν’ αναπτυχθούν.
Στην ουσία μιλάμε για αλλαγή του τρόπου ζωής. Για μια καλύτερη σχέση των πολιτών με το φυσικό περιβάλλον που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση της ενέργειας εκτός πετρελαίου για να έχουμε καθαρότερο περιβάλλον. Πρέπει να γνωρίζουμε πως κάποτε το πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον ο «αιμοδότης» της οικονομίας μας. Ότι κάνουμε σήμερα ως άνθρωποι ρυπαίνοντας θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να το κάνουμε χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον. Κι αυτή η εποχή δεν είναι πολύ μακρινή. Συνεπώς οι δυνατότητες για επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι παρά πολλές.
Πιστεύετε ότι θα φανεί στην πράξη άμεσα το ενδιαφέρον των επενδυ
τών?
Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών και περιμένω στις αρχές Οκτωβρίου να εκφραστεί επίσημα και από τους Γερμανούς επιχειρηματίες που θα συνοδεύουν τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Γερμανίας στην Αθήνα για μια σειρά συναντήσεις. Νομίζω πως εκεί μπορεί να γίνει μια καλή αρχή που θα κρίνει τη συνέχεια που θα υπάρξει στον τομέα αυτό. Άλλωστε η πλειοψηφία των επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν είναι από αυτόν τον τομέα.
Η Κρήτη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας?
Δεν μπορεί μόνη της η Κρήτη να τροφοδοτήσει την Ευρώπη, αλλά μπορεί να έχει κομβικό ρόλο. Θα χρειαστεί και η Ηπειρωτική Ελλάδα για μια μεγάλη επένδυση που θα αφορά την τροφοδοσία της κεντρικής Ευρώπης με ενέργεια από ΑΠΕ.
Ωστόσο υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει πως μπορεί η Κρήτη ν’ αποτελέσει πρότυπο για τη χρήση της ηλιακής ενέργειας.
Σήμερα έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ήδη Γερμανός επιχειρηματίας έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να δοκιμάσει πιλοτικές εφαρμογές στην Κρήτη, μακριά από την ηπειρωτική Ευρώπη, όπου έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα οχήματα.
Φανταστείτε τους τουρίστες της Κρήτης αρχικά και στη συνέχεια άλλων νησιών στην Ελλάδα, που θα έρχονται θα μένουν σε ξενοδοχεία που αξιοποιούν τις ΑΠΕ και θα κυκλοφορούν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Μπορεί να συμβεί σήμερα και συμβαίνει ήδη εν μέρει. Κάποια μεγάλα ξενοδοχεία στην Κρήτη έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά ήδη. Οι Ευρωπαίοι έχουν μεγάλη ευαισθησία για το περιβάλλον και θα προτιμήσουν τις διακοπές τους εκεί όπου θα υπάρχει έμπρακτα σεβασμός σε αυτό.
Το σχέδιο «Ήλιος» μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα ή θα χρειαστούν χρόνια ?
Μερικά έργα θα υλοποιηθούν άμεσα, όμως μία διαρθρωτική ανάπτυξη της Ελλάδας θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 χρόνια, δηλαδή το διευρυμένο σχέδιο «Ηρακλής» που προτείνω θα διαρκέσει την περίοδο 2012-2022.
Πιστεύω πως αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, σε τρία χρόνια θα έχουμε τις πρώτες εφαρμογές. Για παράδειγμα θεωρώ πως δεν είναι μακριά η εποχή που στην Κρήτη θα υπάρχει ένα κλειστό ή υπόγειο πάρκινγκ που θα φωτίζεται από ΑΠΕ και παράλληλα θα φορτίζουν εκεί οι επισκέπτες τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τα οποία θα κινούνται στο νησί.