Ιταλία: Πάρμα και Πιατσέντζα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας

Πολλές περιοχές της Ιταλίας αντιμετωπίζουν ξηρασία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές γύρω από τις πόλεις Πάρμα και Πιατσέντζα, στην επαρχία Εμίλια-Ρομάνια.

Το μέτρο έχει ληφθεί «ως συνέπεια της τρέχουσας κρίσης λειψυδρίας, λόγω της μακράς περιόδου ξηρασίας από το φθινόπωρο του 2016, που επιδεινώθηκε από τις υψηλές θερινές θερμοκρασίες και τις μεγάλες ροές τουριστών», αναφέρει η επίσημη δήλωση. Η κυβέρνηση αναμένεται να διαθέσει 8.650.000 ευρώ στις δύο περιοχές.

Οι τρέχουσες θερμοκρασίες στη χώρα είναι κατά 1,9 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο της εποχής, με αποτέλεσμα πολλές περιφέρειες να ζητούν βοήθεια από το Υπουργείο Γεωργίας και την κυβέρνηση. Εξάλλου, η στάθμη του ποταμού Πάδου στην περιοχή του Πιεμόντε είναι κατά 65% χαμηλότερη από τον εποχιακό μέσο όρο. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έχουν εκδώσει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η Βιρτζίνια Ράγκι, δήμαρχος της Ρώμης, έχει εκδώσει εντολή που απαιτεί από τους πολίτες να περιορίζουν την περιττή χρήση νερού, συμπεριλαμβανομένου του υγρού που χρησιμοποιείται για την άρδευση των κήπων, την πλύση αυτοκινήτων και τις πισίνες.

«Το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος που πρέπει πάντα να προστατεύεται, ειδικά όταν υπάρχει μείωση των πηγών τροφοδοσίας. Θέλουμε να αποτρέψουμε δυσκολίες για τους πολίτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της κακής διαθεσιμότητας νερού», δήλωσε η δήμαρχος.

Οι περιφέρειες Βένετο, Σαρδηνίας και Τοσκάνης αναμένεται επίσης να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η ένωση Ιταλών παραγωγών τροφίμων προειδοποίησε ότι η γεωργική παραγωγή βρίσκεται επίσης σε υψηλό κίνδυνο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση