Ιταλικό ελικόπτερο διάσωσης σε συνεχείς πτήσεις στον Όλυμπο - Γιατί ταράζει τη σιγαλιά στο Βουνό των Θεών (φωτο+vid)

Ο θόρυβος από τον έλικα σκίζει την ηρεμία του Ολύμπου. Κάτω από τον θρόνο του Δία το ελικόπτερο προσγειώνεται και απογειώνεται κοντά στις 20 φορές την ημέρα. Κουβαλά τούβλα, πάνελ για φωτοβολταϊκά, πλυντήρια, δεξαμενές νερού, σακιά με άμμο και χαλίκια, αλλά και εργάτες.

Οργασμός ανακαινίσεων σε τρία καταφύγια του Ολύμπου, φέρνει αυτές τις μέρες στο Βουνό των Θεών κόσμο και υλικά που μεταφέρει ένα ελικόπτερο διάσωσης και μεταφοράς, ιταλικής εταιρείας. Το μίσθωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, η οποία υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα ανακαίνισης, με τη χρηματόδοση και του προγράμματος Leader, συνολικού προϋπολογισμού 600.000€.

«Τρία μεγάλα καταφύγια θα υποστούν ανακαίνιση και σημαντικές παρεμβάσεις, από αλλαγές κουφωμάτων, μέχρι οικοσκευής και κουζίνας. Πρόκειται για εργασίες που είναι απαραίτητες, καθώς τα καταφύγια είναι παλιά κτίσματα και έχουν καταπονηθεί από τις καιρικές συνθήκες και την πολυκοσμία», λέει στη Voria, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, Νίκος Κοντός.

Οι εργασίες ανακαίνισης αφορούν τα καταφύγια Σπήλιος Αγαπητός σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, Χρήστος Κάκκαλος στα 2.650 μέτρα στο Οροπέδιο των Μουσών, αλλά και το Γιόσος Αποστολίδης, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε υψόμετρο 2.697 μέτρα.

unknown.gif

 

Τα τρία αυτά καταφύγια, συγκεντρώνουν πάνω από 40.000 επισκέπτες τη σεζόν, Έλληνες και ξένους και θα είναι ανοιχτά και πλήρως λειτουργικά σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού που θα εκτελούνται παράλληλα οι εργασίες.

Τα βαριά υλικά μεταφέρονται αυτές τις μέρες με το ελικόπτερο, το οποίο μισθώθηκε από ιταλική εταιρεία και θα μείνει στον Όλυμπο για λίγες μέρες ακόμη. Στο διάστημα αυτό μεταφέρει και εργάτες, άλλοι ωστόσο ανεβαίνουν με τα πόδια συνοδεύοντας το μουλάρια που κουβαλούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τον εξοπλισμό των καταφυγίων.

«Το κόστος μεταφοράς των υλικών είναι πολύ μεγάλο θα φτάσει τις 110.000€ και δεν αποζημιώνεται. Στην κορυφή του Ολύμπου δεν μπορεί να γίνει μεταφορά με άλλον τρόπο», λέει ο κ. Κοντός, προσθέτοντας με παράπονο πως «η πολιτεία πρέπει να δει με περισσότερη προσοχή αυτό το τουριστικό προϊόν που συστήνει την Πιερία και τη χώρα μας γενικότερα στα πέρατα του κόσμου. Ο Όλυμπος δίνει προστιθέμενη αξία και συμβάλλει ποικιλλοτρόπως στην τοπική -και όχι μόνο - οικονομία».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα καταφύγια αλλάζουν στρώματα και κλινοσκεπάσματα, τον οικιακό εξοπλισμό, ενώ στο Χρήστος Κάκκαλος θα κατασκευαστεί ένας προθάλαμος με τζάμι πριν την είσοδο, καθώς βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που τον χειμώνα η χιονόπτωση φράζει την πόρτα.

Πηγή: Voria.gr

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση