Ιός στα email του υπουργείου Περιβάλλοντος

του Θοδωρή Καραουλάνη

Συνέβη και αυτό… Ιούς μοιράζει μέσω των email του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα χθες, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια, ένα επίσημο email του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται να μοιράζει ηλεκτρονικούς ιούς. Και η ειρωνεία είναι ότι αυτό συνέβη σε αυτούς που χρησιμοποιούν καθημερινά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την ενημέρωση των πολιτών: στη λίστα των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου.

Την Τρίτη το μεσημέρι λοιπόν, μια ειδοποίηση ήλθε στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα θέματα του ΥΠΕΝ. Έλεγε, από τον τίτλο και την σύντομη περιγραφή που υπάρχει, για την παράταση που δίνει το ΥΠΕΝ στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

υπουργειο1 (840 x 415)

Όσοι το είδαν φευγαλέα, δεν παρατήρησαν κάτι. Λίγο αργότερα, αν έψαχνες στη λίστα των εισερχόμενων emails, το συγκεκριμένο μήνυμα είχε εξαφανιστεί. Πού είχε πάει; Ευτυχώς, όσοι χρησιμοποιούν διαδικτυακές υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στα μηνύματα που λαμβάνουν. Το email είχε πάει στα γνωστά «ανεπιθύμητα». Και αυτό γιατί η google το θεώρησε επικίνδυνο. Όσοι άνοιξαν το αρχείο με ένα τέτοιο εργαλείο – όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που παραθέτουμε – αντίκρισαν κάτι πρωτόγνωρο για την επικοινωνία με το Υπουργείο: υπήρχε προειδοποίηση της google, αρχικά για ιό (virus found) και αργότερα για «ιό ή κακόβουλο λογισμικό».

Μπορεί ένα ειδησεογραφικό άρθρο για ένα τέτοιο ζήτημα να φαίνεται υπερβολικό. Ωστόσο η κριτική προς τη διοίκηση για να βελτιωθεί, αναδεικνύοντας τα γεγονότα, αποτελεί κομμάτι της δουλειάς των ΜΜΕ. Το ζήτημα της διασπορά ηλεκτρονικών ιών ή κακόβουλου λογισμικού μπορεί να είναι συνηθισμένο στην επικοινωνία μεταξύ ιδιωτών, όμως στα επίσημα έγγραφα των Υπουργείων κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει. Υπάρχουν άλλωστε διαδικασίες κοινές για όλο το δημόσιο που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Και η αλήθεια είναι ότι το ΥΠΕΝ στις διαδικτυακές και ηλεκτρονικές του υποδομές είναι συνήθως πολύ μπροστά και έχει υψηλό επίπεδο. Το γεγονός μάλιστα παραξενεύει ακόμη περισσότερο κάθε καλόπιστο παρατηρητή, καθώς το Υπουργείο για λόγους ασφαλείας και διαθεσιμότητας χρησιμοποιεί και το ίδιο τις υπηρεσίες της google για τις δραστηριότητες ενημέρωσης.

υπουργειο2 (840 x 375)

Η «αποτυχία» αυτή του συστήματος επικοινωνίας, που μπορεί να βλάψει ουσιαστικά τον μηχανισμό ενημέρωσης του ΥΠΕΝ, καθώς οι συγκεκριμένες λίστες επικοινωνίας χρησιμοποιούνται για την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου προς τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη της χώρας, δεν πέρασε απαρατήρητη. Στελέχη της αγοράς – που εκ του ρόλου τους είναι υποχρεωμένα να παρακολουθούν την ενημέρωση του ΥΠΕΝ – παρατήρησαν το πρόβλημα, τόνισαν ότι δεν είναι καθόλου συνηθισμένο, εξέφρασαν προβληματισμό για την «χαλάρωση» των διαδικασιών ασφαλείας και σχολίασαν στην Greenagenda ότι «δεν υπάρχει» αυτό που έγινε.

Φυσικά, κάποια πιο υποψιασμένα στελέχη πληροφορικής αναφέρουν ότι ένα κακόβουλο λογισμικό από κρατικές υπηρεσίες μπορεί να κρύβει πιο σοβαρά θέματα, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες και περιπτώσεις, αλλά τίποτε δεν δείχνει ότι θα μπορούσε αυτό να συμβεί στη χώρα μας ή ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μάλλον για κανονικό ιό, πρόκειται, αναφέρουν, συμβουλεύοντας να προωθηθεί το email σε σχετικές εταιρείες (eset, Symantec, Karpensky κλπ) ώστε να αναλυθεί. Αλλά αυτό θα πάρει λίγες ημέρες…

Φαίνεται ότι η πληροφορική και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο ΥΠΕΝ χρειάζονται πλέον ουσιαστική ενίσχυση. Γιατί κάτι έχει προφανώς αλλάξει προς το χειρότερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές και οι μετακινήσεις στο προσωπικό που αποφασίζει τους τελευταίους μήνες η πολιτική ηγεσία δεν είναι άσχετες με τέτοια φαινόμενα δυσλειτουργίας σε Μεσογείων και Αμαλιάδος….

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση