του Δημήτρη Διαμαντίδη
Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες ανακύκλωσης και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις, οι οποίες πηγαίνουν την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη ορισμένα βήματα πιο μπροστά.
Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται ο κατάλογος των δήμων πανελλαδικά, που υλοποιούν projects οικιακής κομποστοποίησης.
Τελευταία προσθήκη στους δήμους, οι οποίοι προωθούν ανάλογα σχέδια, είναι ο Δήμος Αρταίων, που θα εφαρμόσει το αμέσως επόμενο διάστημα πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, διανέμοντας σχετικούς κάδους κήπου στους πολίτες.
Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων πολιτών, ο Δήμος θα προχωρήσει στη διαδικασία της διανομής των κάδων, στα πλαίσια της εφαρμογής του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.
Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον εν λόγω κάδο μπορούν να κάνουν ήδη αίτηση από σήμερα έως τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου (Δημαρχείο, 2ος όροφος).
Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων, ο Δήμος θα προχωρήσει στη διαδικασία της διανομής των κάδων, στα πλαίσια της εφαρμογής του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο έχει εκπονηθεί στο Δήμο Αρταίων.
Μέσα στους κάδους μπορούν να πεταχτούν τσόφλια αυγών, φλούδες από φρούτα και λαχανικά, χαρτί κουζίνας, φύλλα και κλαδέματα από τον κήπο, φίλτρα του καφέ, στάχτη από το τζάκι και πολλά άλλα οργανικά υπολείμματα.
Αυτά μετατρέπονται σε λίπασμα (κομπόστ) που είναι κατάλληλο για τις γλάστρες και τους κήπους.
Την ίδια στιγμή σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στο Ρέθυμνο, υπάρχουν πλέον και κόκκινοι κάδοι για ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών. Μάλιστα, η διεύθυνση καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με την εταιρεία RECYCOM, θα επιβραβεύσουν με χρηματικά έπαθλα τρία σχολεία, που θα επιλεγούν με κριτήριο τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη δράση ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών. Σύμφωνα με την εταιρεία RECYCOM, η οποία έχει τοποθετήσει τους κόκκινους κάδους για τα ρούχα σε σημεία του δήμου, προωθούνται με αυτή την πρωτοβουλία οι αναγκαίες από την ΕΕ δράσεις ανακύκλωσης, απαλλάσσοντας τις χωματερές και τους ΧΥΤΑ από έναν τεράστιο και επιβαρυντικό όγκο χρήσιμων υλικών, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
Με την ανακύκλωση και με σωστή διαχείριση καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2% των ρούχων και των παπουτσιών που δεν χρειαζόμαστε, ενώ παράλληλα τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για να δημιουργηθούν ρούχα καθαρισμού, στουπιά, φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για καθίσματα αυτοκινήτων κλπ.