«Μπλόκο» κατοίκων στον ΧΥΤΑ Σκοπού - Τι λέει ο δήμαρχος Ζακύνθου

Aπέκλεισαν κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής του Καλαμακίου στη Ζάκυνθο, το βράδυ της Δευτέρας, την είσοδο του κορεσμένου ΧΥΤΑ στον Σκοπό, δηλώνοντας αποφασισμένοι «να κρατήσουν κλειστό τον χώρο έως να δρομολογηθεί οριστική λύση». Σημειώνεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η Greenagenda.gr, ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ είχε κλείσει με απόφαση του περιφερειάρχη τον Φεβρουάριο του 2014, ωστόσο... λειτουργούσε ακόμη.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Καλαμακίου επισημαίνουν πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έλαβαν υποσχέσεις ότι έως τα τέλη του Μαρτίου το πρόβλημα θα έχει λυθεί και οι διαδικασίες χωροθέτησης νέου χώρου θα έχουν τελειώσει.

φωτο

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι του, είχαμε λάβει υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν, όλοι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής πήραμε χθες το βράδυ απόφαση για την οριστική κατάληψη του χώρου», ανέφερε νωρίτερα στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος των επιχειρηματιών Καλαμακίου Διονύσης Μάργαρης.

Επίσης, αργά χθες το βράδυ οι κάτοικοι της περιοχής του Κατασταρίου Ζακύνθου και των γύρων χωριών, σε συνέλευση που έγινε στο Δημοτικό σχολείο της περιοχής, είπαν ομόφωνα «όχι» στην απόφαση του δήμου, να μεταφερθούν τα σκουπίδια στην περιοχή του Λίβα.

Το ψήφισμα που υπογράφουν 500 άτομα αναφέρει πως «οι συγκεντρωθέντες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, λένε όχι στη θέση Λίβας, λόγω του υδροφόρου ορίζοντα που υπάρχει και μπορεί να μολύνει το νερό».

Τι λέει στη Greenagenda ο δήμαρχος Ζακύνθου

Μιλώντας στη Greenagenda.gr για το ζήτημα, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» την ενέργεια των κατοίκων. «Η απόφασή τους είναι δικαιολογημένη. Πιστεύω πως είναι ένα μέτρο πίεσης προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων στο νησί μας.

Όπως αποκάλυπτε το ρεπορτάζ της Greenagenda για τον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ, με απόφαση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων παρέμενε κλειστός, αλλά λόγω των αναγκών και της έλλειψης εναλλακτικής λύσης τα απορρίμματα συνέχιζαν να καταλήγουν στον Σκοπό. «Περίπου 500.000 τόνοι σκουπιδιών "κρέμονται"  πάνω από τα κεφάλια μας στον κόλπο του Καλαμακίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κολοκοτσάς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι την Παρασκευή στο δημοτικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για την οριστική λύση του προβλήματος.

«Έχουμε ήδη δρομολογήσει την ολοκληρωμένη διαχείριση με τη μέθοδο της κομποστοποίησης, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, την οποία και θα εφαρμόσουμε ως προσωρινή μεταβατική περίοδο και μέχρι να περάσουμε στην οριστική λύση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, για την οποία έχει συνταχθεί Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων κλειστού τύπου και δημιουργία ΧΥΤΥ για το υπόλειμμα».

Όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο δήμαρχος Ζακύνθου τόνισε ότι «θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νησί μας αυτές τις ημέρες, το οποίο θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα».

Πηγή φωτογραφιών: imerazante.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση