Κέρκυρα: Ξένοι και Έλληνες εθελοντές βάζουν τα γυαλιά στις αρχές με 22 Γωνιές Ανακύκλωσης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Πράσινες γωνιές σε όλο το νησί της Κέρκυρας, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια, έχουν στηθεί με πρωτοβουλία Ελλήνων και ξένων εθελοντών. Από τον Μάρτιο του 2018 οι κάτοικοι του χωριού Σπαρτύλας, στη Βόρεια Κέρκυρα, λειτούργησαν την πρώτη πράσινη γωνιά. Ακολούθως δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2018 η δεύτερη Πράσινη Γωνία στο χωριό Λιαπάδες, από Άγγλους μόνιμους κάτοικους.

Οι 22 Πράσινες Γωνίες που δημιουργήθηκαν σε έναν χρόνο είναι περιφραγμένοι χώροι ανοίγουν για το κοινό συγκεκριμένες μέρες και ώρες την εβδομάδα και δέχονται τα ανακυκλώσιμα, σωστά διαχωρισμένα. Μπορείτε να τις δείτε μία προς μία ΕΔΩ.

Περίπου 5.000 κάτοικοι, το 5% του πληθυσμού στο νησί, εκπαιδεύονται και γίνονται χρήστες των Πράσινων Γωνιών. «Περίπου 1.000 τόνοι συλλέγονται με καταπληκτική εφαρμογή της Διαλογής στη Πηγή. Καθαρά ανακυκλώσιμα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, ψηλής εμπορικής αξίας. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι Γωνίες Ανακύκλωσης συνεργάζονται με τοπικό επαγγελματία και τα ανακυκλώσιμα κατευθύνονται σε εργοστάσια ανακύκλωσης εκτός Κέρκυρας. Οι ποσότητες αυτές δεν καταλήγουν πλέον στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου», λέει στη Greenagenda.gr ο Θόδωρος Βώρος, ένας από τους εμπνευστές της Ομάδας.

Σε αριθμούς, το αποτέλεσμα όλης αυτής της δράσης με πανελλήνια πρωτοτυπία είναι εντυπωσιακό. Συλλέγονται περίπου 1.000 τόνοι καθαρών ανακυκλώσιμων με διαλογή στη πηγή από τους ίδιους τους πολίτες στα σπίτια τους, χωρίς πρακτική βοήθεια από το δήμο.

Σύμφωνα με τον κ. Βώρο, «για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιτυχίας αρκεί να σκεφτούμε ότι ο δήμος με όλον τον μηχανισμό του, συν τις εργολαβίες, το 2018 συνέλεξε 5.200 τόνους από τους οποίους επιστράφηκαν ως υπόλειμμα 2.300 τόνοι μετά την επεξεργασία στο ΚΔΑΥ. Δηλαδή ο δήμος πέτυχε 2,9 χιλ τόνους ανάκτηση κακής ποιότητας ανακυκλώσιμων, ενώ οι πολίτες μόνοι τους βασιζόμενοι αποκλειστικά στα χέρια τους κατάφεραν 1.000 τόνους άριστης ποιότητας ανακυκλώσιμων, μέσα σε ένα χρόνο».

Συνοψίζοντας, η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων 65 χιλ. τόνοι ΑΣΑ, συλλογή μπλε κάδου 5,2 χιλ και τελική ανάκτηση 2,9 χιλ τόνοι, δηλαδή 3% και συνεπώς 97% ταφή σε ΧΥΤΑ, με ένα ρυθμό που θα απαιτούσε το νησί να δημιουργεί έναν ανά 3-4 χρόνια. Και η τραγική αυτή επίδοση επιτυγχάνεται με κόστος διαχείρισης περίπου 200€/τόνο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της Κέρκυρας.

Στα χωριά που έχουν δημιουργηθεί Πράσινες Γωνίες τα ποσοστά ανακύκλωσης ξεπερνούν το 30%. Η Κέρκυρα γίνεται case study εντός και εκτός νησιού, άξια παρατήρησης. «Μας έχει συνεπάρει, και βρίσκουμε την παράξενη δύναμη να μένουμε αισιόδοξοι, να χαμογελάμε, να κάνουμε συναντήσεις, να γνωριζόμαστε και να προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι αξίζει το κόπο να συνεργαστούμε σε αυτό που λέμε κυκλική οικονομία, εξοικονόμηση πόρων», τονίζει ο κ. Βώρος.

Finished with your old inflatable😭? DONT do this with it PLEASE.. More news on a new initiative to help Corfu get...

Geplaatst door Corfu Tourist op Zaterdag 27 juli 2019

Σημείο κλειδί που έμελλε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση των πράσινων γωνιών ήταν το μάθημα της διαχείρισης απορριμμάτων που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 από τον Βίκτωρα Δημουλή ο οποίος είναι κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακής ειδίκευσης  στην διαχείριση απόβλήτων. Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας, σαν βασική δραστηριότητα έχει τα δωρεάν μαθήματα την προσφορά μαθημάτων από εθελοντές καθηγητές και γνώστες κάποιου γνωστικού αντικειμένου και οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να τα προσφέρουν δωρεάν σε μικρούς και μεγάλους μαθητές.

Geplaatst door Πολιτιστικός -Εξωραϊστικός-Σύλλογος Τεμπλονίου op Zondag 28 juli 2019

Στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης διοργανώνονται και ημερίδες αφιερωμένες στη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ πραγματοποιούνται επισκέψεις σε αρκετά χωριά που οι κάτοικοί τους έλκονται στην ιδέα να τα κρατήσουν καθαρά και οργανώνουν συναντήσεις για τη μετάδοση know-how εμπειριών. «Αυτοί οι ενεργοί πολίτες διατρανώνουν τη θέλησή τους να γίνουν μέρος της λύσης. Kαλαφατιώνες, Ρόδα-Σφακερά, Γουβιά πήραν τη μεγάλη απόφαση και ακολούθησαν το δημιουργικό μονοπάτι των Πράσινων Γωνιών», τονίζει ο κ. Βώρος.

BUILDERS SACK APPEAL - CURRENT TOTAL 388ΣΑΚΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ - ΣΥΝΟΛΟ ΔΩΡΕΩΝ 388Although we still need lots more of these...

Geplaatst door Dianne Rayment op Zaterdag 20 juli 2019

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αξίζει να κινηθούμε στο μοντέλο της Διαλογής στη Πηγή με το σύστημα Πόρτα-Πόρτα, της άμεσης εφαρμογής της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει" να "πληρώνουμε όσο πετάμε" και να "κερδίζουμε όσο ανακυκλώνουμε". Έχουμε σπουδαίους λόγους για να τα καταφέρουμε. Με οφέλη περιβαλλοντικά -με πολύ μικρό υπόλειμμα γύρω στο 10%- αλλά και οικονομικά, αφού θα μειωθεί δραστικά το κόστος διαχείρισης και θα μπορούμε να καταλήξουμε σε τουλάχιστον 50% μείωση των δημοτικών τελών, αλλιώς τα τέλη θα ανεβούν. Για αυτό το αίτημα της κοινωνίας θεριεύει καθημερινά και απαιτεί την προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας, ώστε να μπορέσουν οι νέες δημοτικές αρχές να οργανωθούν προς τη κατεύθυνση της διαλογής στη πηγή απερίσπαστες και απαλλαγμένες από την εξαιρετικά πιεστική και αδιέξοδη πραγματικότητα με δεδομένο ότι έχει εδώ και πολύ καιρό ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει κλείσει κι έχει υπερκορεστεί, ενώ στη Λευκίμμη στην ουσία δεν έχει κανονικά αδειοδοτηθεί».

Liapades Recycling Centre. Our new home-made can crusher 🙂

Geplaatst door Lesley Cummings op Vrijdag 24 augustus 2018

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση