Κίνα και οι ΗΠΑ επικυρώνουν την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Οι πρόεδροι της Κίνας και των ΗΠΑ, οι χώρες των οποίων είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη και υπεύθυνοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ανακοίνωσαν ότι θα επικυρώσουν την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα η οποία υπογράφηκε στις 12 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

Την παραμονή της συνόδου κορυφής της G20 στο Χανγκτσόου της Κίνας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα , επιβεβαίωσε τη σημαντική αυτή εξέλιξη μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Κινέζους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Η συμφωνία του Παρισιού θα αποδειχθεί τελικά ότι είναι ένα σημείο καμπής για τον πλανήτη μας , πιστεύω ότι η ιστορία θα κρίνει τις προσπάθειες αυτές ως ζωτικές», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος μιλούσε παρουσία του Προέδρου της Κίνας , Xi Jinping , και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,  Μπαν Κι –Μουν.

Νωρίτερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επικυρώσει επίσημα τη συμφωνία του Παρισιού. Μάλιστα ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια «αταλάντευτα βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Σι Τζινπίνγκ, υπέβαλαν από κοινού το σχέδιό τους για την ένταξή τους στη συμφωνία στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν.

Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να θεωρηθεί από τις επόμενες γενιές ως «η στιγμή που αποφασίσαμε επιτέλους να σώσουμε τον πλανήτη μας», τόνισε χαρακτηριστικά Ομπάμα.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η κοινή ανακοίνωση δείχνει ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι σε θέση να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του ο Μπαν Γκι Μπουν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη του έτους

Η συμφωνία του Παρισιού υπογράφηκε από 180 χώρες όμως η καθεμιά από αυτές θα πρέπει να την επικυρώσει στη συνέχεια ξεχωριστά. Για να εφαρμοστεί απαιτείται η επικύρωση από τουλάχιστον 55 χώρες οι οποίες ευθύνονται συνολικά για το 55% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μέχρι σήμερα τη συμφωνία έχουν επικυρώσει μόνο 24 χώρες, κυρίως μικρά νησιωτικά κράτη που όλα μαζί ευθύνονται για το 1,08% των εκπομπών αυτών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση