Κίνδυνος για μεγάλη επενδυτική υστέρηση στα αιολικά πάρκα

Ανησυχίες για σημαντική μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας στο πεδίο της δημιουργίας νέων αιολικών πάρκων, διατυπώνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει αυτούς τους προβληματισμούς της στο πλαίσιο των παρατηρήσεων της για σχετικό σχέδιο νόμου, που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έτσι, τονίζει πως η όποια ανάπτυξη εκτιμάται πως θα προέλθει μόνο από τα ώριμα αδειοδοτικά έργα, που έχουν υπογράψει συμβάσεις με το παλαιό καθεστώς τιμολογίων έως 31.12.2015.

Ειδικότερα, η ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει πως με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου απομένουν πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες χωρίς διευκρίνιση και θα απαιτηθούν νέες μελλοντικές αποφάσεις, είτε του υπουργού, είτε της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Ωστόσο, η πρότερη εμπειρία έχει καταδείξει πως είναι σχεδόν αδύνατο να ετοιμαστούν, να εκδοθούν και να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή έγκαιρα όλες αυτές οι αποφάσεις που προβλέπονται.

Με αυτό το σκεπτικό, ελλοχεύει ο κίνδυνος ελάχιστα νέα αιολικά πάρκα να μπορέσουν να υπογράψουν τις νέες προβλεπόμενες συμβάσεις και να ενταχθούν στο νέο σύστημα μέχρι το τέλος του 2016.

Ακόμη, το σχέδιο νόμου προβλέπει μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για τις αποφάσεις σχετικά με τις τεχνολογίες για τις οποίες θα γίνουν διαγωνισμοί.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο ρυθμός ανταπόκρισης σε τέτοιες αλλαγές είναι καταστροφικά αργός. Ελπίζουμε να διαψευστούμε, αλλά φοβούμαστε πως το καλύτερο σενάριο είναι ότι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να διενεργήσει διαγωνισμούς, ο πρώτος θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2017. Αυτό σημαίνει ότι - αν όλα πάνε καλά - νέες συμβάσεις μετά από διαγωνισμό μπορεί να φθάσουν να υπογραφούν μέσα στο 2018» τονίζει στις παρατηρήσεις της.

Αν δε ληφθεί υπόψη, ο κίνδυνος να μην προλάβουν να υπογραφούν νέες συμβάσεις με το προηγούμενο καθεστώς μέσα στο 2016 ή να υπογραφούν για ελάχιστα έργα, τότε διαγράφεται το φάσμα ενός υπερδιετούς παγώματος της αγοράς, που διαρκεί ήδη από 1/1/2016.

Το ενδεχόμενο αυτό θα είναι καταστροφικό για τις εταιρείες του κλάδου, που είναι ήδη επιβαρυμένες από την οικονομική κρίση και την φορολογία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση