Κίνδυνος εξαφάνισης του ξιφία στη Μεσόγειο λόγω της υπεραλίευσης

H Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με το τελεσίγραφο της Oceana, (Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία και την Αποκατάσταση των Ωκεανών) για  ένα σημαντικό θέμα αλιείας στη Μεσόγειο. Με αυτό καλούνται οι χώρες της Μεσογείου να σταματήσουν την αλίευση του ξιφία εκτός εάν υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο  αποκατάστασης των αποθεμάτων και το οποίο  μάλιστα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή.

Πιο συγκριμένα  ο διεθνής οργανισμός ζητά να σταματήσει τώρα η αλίευση του ξιφία ή διαφορετικά θα χαθούν τα αποθέματα του είδους καθώς από τη κακοδιαχείριση των αποθεμάτων ήδη έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια οικονομικών επιπτώσεων στις χώρες της Μεσογείου.

Ο ξιφίας στη Μεσόγειο έχει σημειώσει σημαντική μείωση η οποία ανέρχεται περίπου στο 1/3  του πληθυσμού του μόλις σε τριάντα χρόνια και οι πρόσφατες συμβουλές  επιστημόνων που δημοσιεύτηκαν πριν μια εβδομάδα  αποκάλυψαν ότι αν δεν υπάρξει δράση να σταματήσει η υπεραλίευση θα είναι πολύ δύσκολο τα ελάχιστα αποθέματα να μπορέσουν να ανακτήσουν το συγκεκριμένο είδος.

"Η απότομη πτώση του ξιφία της Μεσογείου θα αποφέρει μόνο τα  χειρότερα χωρίς ένα σχέδιο ανάκαμψης. Είναι πραγματικά τόσο σαφής αυτό. Είτε η ΕΕ θα πρέπει να δώσει μάχη με ένα σχέδιο αποκατάστασης ή θα χάσει τον ξιφία », δήλωσε o Λαρς Γκούσταβσον, εκτελεστικός διευθυντής της Oceana για την Ευρώπη.

Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων πριν από δεκαετίες η υπεραλίευση του ξιφία δείχνει πλέον το ανησυχητικά τις διαστάσεις του προβλήματος. Μάλιστα έκρουαν για χρόνια  τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη  κρίση εξαιτίας των χλιαρών προσπαθειών διαχείρισης του είδους και την αποτυχία των μεσογειακών χωρών να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα της κατάστασης.

Τα χαμηλά  επίπεδα των αποθεμάτων σε πολλά είδη ψαριών δείχνουν σήμερα τα οικονομικά προβλήματα που έχουν αρχίσει να χτυπούν τους ψαράδες, αρκετές περιοχές αλλά και την οικονομία στη Μεσόγειο.

Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν επίσης οι αλιευτικοί στόλοι για τον ξιφία και οι αγορές άρχισαν να υποφέρουν από τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της απώλειας.

Ως άμεσο αποτέλεσμα της δεδομένης κατάστασης, αυτή τη χρονιά , η Μάλτα έχει ήδη δει τα αλιεύματα της να βρίσκονται κάτω από το 25% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, γεγονός που οδηγεί σε μια εσωτερική οικονομική απώλεια του 30% από το συγκεκριμένο είδος  αλιείας.

Στην Ιταλία από την συγκεκριμένη κατάσταση οι τιμές της αγοράς βλάπτουν τις τοπικές οικονομίες και αυτό γιατί  πρέπει να εισάγει σχεδόν 7 φορές τα αλιεύματα ξιφία από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Μαρόκο και την Αλγερία. Αυτό γίνεται για να ικανοποιήσει τις δικές της εσωτερικής ζήτησης, αλλά στην πραγματικότητα οδηγεί προς τα κάτω τις τιμές.

Έχοντας το 75% του συνόλου των αλιευμάτων ξιφία στη Μεσόγειο, η ΕΕ πρέπει να παρέμβει και να ζητήσει ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης  το οποίο να βασίζεται στις εκκλήσεις των επιστημόνων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση