Κίνδυνος εξαφάνισης των πολικών αρκούδων, λένε οι επιστήμονες

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις πολικές αρκούδες. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα ποσοστά μεταβολισμού τους είναι υψηλότερα από αυτά που είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες.

Εξαιτίας του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος οι πολικές αρκούδες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την τροφή τους για να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Καθώς αγωνίζονται να βρουν λεία, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν ταχύτερα αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Guardian.

H ομάδα επιστημόνων της Αμερικανικής Γεωλογικής Επισκόπησης, του Επιστημονικού Κέντρου Αλάσκας και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σάντα Κρουζ, μελέτησε εννέα πολικές αρκούδες σε διάστημα τριών ετών για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο τον Απρίλιο, στη Θάλασσα Μποφόρ κοντά στην Αλάσκα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αρκούδες απαιτούσαν ως τροφή τρεις νεαρές ή μία ενήλικη φώκια κάθε δέκα ημέρες. Ωστόσο, πέντε από τις εννέα πολικές αρκούδες δεν κατάφεραν να επιτύχουν αυτόν το στόχο κατά τη διάρκεια της μελέτης και το σωματικό τους βάρος έπεσε μέχρι και κατά 20 κιλά, μέσα σε μόνο δέκα ημέρες.

«Δεν περιμέναμε να δούμε τέτοιες μεγάλες αλλαγές στις μάζες σώματος τους, σε μια εποχή που θα έπρεπε να παίρνουν όγκο για να τους διατηρήσει κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτή και άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι πολικές αρκούδες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σωματικές τους απαιτήσεις όπως κάποτε», δήλωσε ο βιολόγος Άντονι Παγκάνο.

Τα ποσοστά μεταβολισμού που οι επιστήμονες μέτρησαν στον τομέα ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 50% υψηλότερα από προηγούμενες μελέτες.Σε συνδυασμό με άλλες μελέτες σχετικά με την πτώση του αριθμού των πολικών αρκούδων και την κατάσταση του σώματός τους, οι πολικές αρκούδες φαίνονται να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από όσο νόμιζε η επιστημονική κοινότητα.

Η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι πολικές αρκούδες βασίζονται στον θαλάσσιο πάγο για το κυνήγι της λείας τους, αλλά καθώς ο πάγος μειώνεται, πολλές πολικοί αρκούδες στρέφονται σε άλλες πηγές τροφής, από αυγά σπάνιων πτηνών έως απορρίμματα απομακρυσμένων πόλεων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση