Κίνδυνος λουκέτου για τις ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ζήτημα εθνικής σημασίας με ξεκάθαρες περιβαλλοντικές προεκτάσεις συνιστά το γεγονός ότι τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα για τις μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που ανακοινώθηκαν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδηγούν σε λουκέτο μονάδες της ΔΕΗ που ρυπαίνουν.

Τα νέα πρότυπα περιλαμβάνουν αυστηρότερα όρια εκπομπών για τα οξείδια του αζώτου (NOx), διοξείδιο του θείου (SO2) και για τα μικροσωματίδια σκόνης (PM).

Αυτές οι τοξικές ουσίες συνδέονται με μια πληθώρα προβλημάτων υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος, όπως το παιδικό άσθμα και η καταστροφή παρθένων οικοσυστημάτων από την όξινη βροχή.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που ξεπερνούν τα νέα όρια εκπομπών SO2 ώς και κατά 7,5 φορές, NOX ώς 2,5 φορές και μικροσωματιδίων ώς 10 φορές!

11 (800 x 1064)

Με βάση αυτό το σκηνικό που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης των μονάδων της από την ήδη επιβαρυμένη χρηματοοικονομικά ΔΕΗ, με επιστολή του προς τους Επιτρόπους Περιβάλλοντος Karmenu Vella, Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας επανέρχεται στο θέμα της παράτασης λειτουργίας των μονάδων Ι-ΙΙ και ΙΙΙ-IV του ΑΗΣ Καρδιάς και Ι-ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου έως το 2023.

Ο Περιφερειάρχης, Θ. Καρυπίδης, επισημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το δίκαιο και τεκμηριωμένο αίτημα ένταξης των συγκεκριμένων μονάδων σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν γίνονται αντιληπτές κινήσεις εν κρυπτώ που δρουν σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

«Το αίτημα που υποστηρίζουμε, εδράζεται αφενός μεν στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, ενώ ιδιαίτερα για τη Δυτική Μακεδονία είναι κρίσιμης σημασίας η αδιάλειπτη τροφοδοσία των Τηλεθερμάνσεων Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου και Φιλώτα, τουλάχιστον μέχρι τα έτη 2021-2022, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η Πτολεμαΐδα V, αλλά και να βρεθεί εναλλακτική για τις Τ/Θ Αμυνταίου και Φιλώτα», τονίζει ο κ. Καρυπίδης και συνεχίζει λέγοντας πως «οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς παρέχουν κατά τους χειμερινούς μήνες τηλεθέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας, ενώ του ΑΗΣ Αμυνταίου στις πόλεις Αμυνταίου και Φιλώτα, καλύπτοντας τις ανάγκες θέρμανσης χιλιάδων νοικοκυριών, αλλά και δημοσίων κτηρίων, όπως σχολεία και νοσοκομεία. Σε περίπτωση διακοπής της τηλεθέρμανσης, οι πόλεις αυτές θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς οι κάτοικοι θα καταφύγουν σε λύσεις θέρμανσης επιβαρυντικές για το περιβάλλον».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση