«Κίνημα της Πετσέτας»: Άρχισαν οι αυτοψίες για τα ομπρελοκαθίσματα στην Πάρο - Δείτε φωτογραφίες

Στην Πάρο βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου κυβερνητικά κλιμάκια για να ελέγξουν την κατάσταση στις παραλίες με τα ομπρελοκαθίσματα, έπειτα από τον ντόρο που έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες το «κίνημα της πετσέτας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το protothema.gr, τα στελέχη των κλιμακίων έχουν μεταβεί σε παραλίες του νησιού και, με μεζούρες, μετρούν την απόσταση των ομπρελοκαθισμάτων από τον αιγιαλό και το συνολικό μήκος που καλύπτουν, σε σχέση με τις άδειες.

paros-01
paros-02
paros-03
paros-04

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εμφανίστηκε από τις προηγούμενες ημέρες αποφασισμένο να ξεκινήσει το «κυνήγι της ξαπλώστρας» πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος και για τον σκοπό αυτό ανακαλεί άδειες δεκάδων υπαλλήλων μέσα στο κατακαλόκαιρο, με την εντολή να βγούνε στα νησιά και όπου υπάρχουν καταγγελίες (ακόμα και από τα social media) για καταλήψεις παραλιών και παραβάσεις στις συμβάσεις παραχώρησης από πλευράς των επιχειρήσεων.

Παράλληλα σχεδιάζει αλλαγές στη δομή και λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο παραχώρησης των ακτών σε ιδιώτες. Ενισχύσεις στέλνονται άμεσα στην Κτηματική Υπηρεσία της Σύρου, που θα καλύψουν όλες τις Κυκλάδες.

Εκτός από την Πάρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάλληλοι έχουν φτάσει ήδη στη Νάξο για αυτοψίες, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε νησιά όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Μήλο αλλά ακόμα και σε Κρήτη, Χαλκιδική και νησιά του Ιονίου. «Αυτό το τριήμερο θα γίνει κυριολεκτικά χαμός» επισημαίνει αρμόδια πηγή, προαναγγέλλοντας ελέγχους και αυτοψίες στην Αττική.

kinima-petsetas-3
kinima-petsetas-2
kinima-petsetas-1

Εκτός από τα βαριά πρόστιμα, αναζητείται και νομική φόρμουλα για να μη μπορέσουν οι παραβάτες να λειτουργήσουν ξανά μέσα στον Αύγουστο, με δικαστικές προσφυγές που αργούν να εξεταστούν.

Πού επιτρέπονται και πού όχι οι ξαπλώστρες στις παραλίες

Από την άλλη ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου, ανέλυσε στην ΕΡΤ τη νομοθεσία για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου.

Ακόμη, πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα.

Επιπρόσθετα, πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.

Παράλληλα στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η νομοθεσία για τα ζητήματα αυτά υπάρχει αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται.

Μάζεψαν άρον άρον τις ξαπλώστρες στη Νάξο για να γλιτώσουν τα πρόστιμα

Στη Νάξο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, φαίνεται πως επιχειρηματίες έχουν θορυβηθεί και προσπαθούν να περιορίσουν τις παραβάσεις.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν και τράβηξε μέλος του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», δεν υπάρχουν μόνο απλές ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία Πλάκα του νησιού αλλά πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων ξύλινες κατασκευές που έχουν καταλάβει όλον τον χώρο, χωρίς να αφήνουν σπιθαμή ελεύθερης παραλίας μεταξύ τους. Και όλα αυτά σε μία παραλία Natura με ιδιαίτερη γεωμορφολογία, που θα έπρεπε να προστατεύεται.

naxos3
naxos4

Το Κίνημα καταγγέλλει πως επιχειρηματίες εστίασης και ξενοδόχοι όπως και ιδιοκτήτες κατοικιών κι οικοπέδων παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές και την κοινή χρήση τους και ότι επιπλέον καταστρέφουν κατά παράβαση του νόμου το φυσικό περιβάλλον που στην περίπτωση της Νάξου περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά προστατευόμενους οικοτόπους του ευρωπαϊκού δικτύου Natura2000, όπως αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσίευσαν την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες naxospress.gr, μετά από τις καταγγελίες και υπό τον φόβο ελέγχων και προστίμων, χθες βράδυ πολλοί επιχειρηματίες έσπευσαν να μαζέψουν ξαπλώστρες από δημοφιλείς παραλίες της Νάξου, όπως στην Πλάκα. Περίοικοι αντιλήφθηκαν φορτηγά χωρίς πινακίδες να συλλέγουν ξαπλώστρες από τα παραλιακά καταστήματα. Η «επιχείρηση» συνεχίστηκε σήμερα το πρωί τόσο στην Πλάκα, όσο και σε άλλες μεγάλες παραλίες του νησιού, όπως η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος.

naxos
naxos1
naxos2

Ταυτόχρονα όμως, κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπαιγμό και καταγγέλουν ότι νέες ομπρέλες και ξαπλώστρες τοποθετήθηκαν σήμερα πάνω στις αμμοθίνες της παραλίας του Αγίου Προκοπίου, όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία, που τραβήχτηκε σήμερα (4 Αυγούστου 2023) από άλλο μέλος του κινήματος.

naxos0

Φωτογραφίες: Facebook/ Κίνημα  «Σώστε τις παραλίες της Νάξου»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση