Κίνητρα για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο ΕΣΕΚ

Επιδοτήσεις στην τιμή αγοράς, ελεύθερη είσοδο στον δακτύλιο, μειωμένα διόδια, ακόμη και δωρεάν στάθμευση στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, είναι μερικά από τα κίνητρα που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση για την αγορά ηλεκτροκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων, βάσει του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιπλέον, εξετάζονται το μειωμένο τέλος ταξινόμησης, τα μειωμένα ασφάλιστρα και οι εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τα κίνητρα αυτά θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν παρέχονται σε ιδιωτικής χρήσης οχήματα, ταξί ή κρατικά οχήματα.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου, είναι μέχρι το 2030 πάνω από το 30% των νέων ταξινομήσεων επιβατικών οχημάτων να αφορά σε ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το μερίδιο αυτό είναι 100 φορές μεγαλύτερο από το υφιστάμενο, αφού σήμερα μόλις το 0,3% των ταξινομήσεων αφορούν σε ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης το πενιχρό αυτό μερίδιο να αυξηθεί σταδιακά σε 6,6% μέχρι το 2024 και να απογειωθεί –όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά– μετά το 2027. Τη χρονιά εκείνη εκτιμάται ότι θα ταξινομηθούν 275.000 οχήματα, εκ των οποίων οι 82.000 με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση