Καβάλα: «Πράσινο» για το γεωθερμικό Ακροποτάμου

Μετά την επίσημη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για τη μίσθωση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου από τον δήμο Παγγαίου, υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης η σχετική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑ Παγγαίου και της Αποκεντρωμένης.

Με αυτόν τον τρόπο σφραγίζεται μια υπόθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 όταν ο δήμος Παγγαίου και η ΔΕΥΑΠ κατέθεσαν φάκελο επενδυτικής πρότασης για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του Βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου Χαμηλής Θερμοκρασίας Ακροποτάμου, και πλέον η δημοτική αρχή αισιοδοξεί ότι τα σχεδία που έχει εκπονήσει για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου θα γίνουν σταδιακά πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει η Greenagenda.gr, η πρόταση της ΔΕΥΑ Παγγαίου και του δήμου Παγγαίου για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούνιο στο Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης και Φυσικών Πόρων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Η πρώτη φάση που είναι πιο ώριμη, προϋπολογίζεται περίπου στα πέντε εκατομμύρια ευρώ, προβλέποντας χρήσεις τηλεθέρμανσης, βιοτεχνικής κλπ. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το πρώτο μέρος των εργασιών στο γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου αναμένεται να αρχίσουν έπειτα από δύο περίπου χρόνια.

Το πεδίο

Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου αποτελεί βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας και εντοπίζεται σε δύο ταμιευτήρες με γεωθερμικό ρευστό θερμοκρασίας από 45οC έως 90οC. Οι εφαρμογές χρήσης του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου μπορούν να περιλαμβάνουν τηλεθέρμανση κατοικιών, θέρμανση θερμοκηπίων, θέρμανση ιχθυοκαλλιεργειών κ.ά..

Η διάρκεια μίσθωσης για τη διαχείριση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου ανέρχεται στα 25 χρόνια, με δικαίωμα μονομερούς παράτασης για πέντε επί πλέον έτη κάθε φορά, μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών συνολικά, εφόσον τηρούνται οι όροι των σχετικών συμβάσεων και οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση