Καθαρισμός στο Παραποτάμιο Δάσος της Κεραμωτής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εθελοντική δράση για το 2014 στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε καθαρισμός στο Παραποτάμιο Δάσος της Κεραμωτής, την Κυριακή 6 Απριλίου.Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Δήμου Νέστου ο οποίος διέθεσε φορτηγό για την αποκομιδή των απορριμμάτων και του Δασαρχείου Καβάλας, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν ενεργά στην δράση.

Η δημιουργία δικτύου εθελοντών του ΕΠΑΜΑΘ, ο εξοπλισμός τους , καθώς και οι επιμέρους δράσεις χρηματοδοτούνται μέσω της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»-ΕΠΠΕΡΑΑ.Πριν την δράση του καθαρισμού έγινε μια σύντομη ενημέρωση για τις δράσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι εθελοντές, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή σε εκδηλώσεις του πάρκου, η φωτογραφική και χωρική αποτύπωση, χαρακτηριστικών και σπάνιων ειδών του Πάρκου, προβολή του Εθνικού Πάρκου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κλπ. Ακολούθησε μια παρουσίαση του Παραποτάμιου Δάσους της Κεραμωτής, το οποίο έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Κεραμωτή και την ευρύτερη περιοχή με την προστασία και ανάδειξή του.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε υλικό το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για αυτούς, όπως ένας Οδηγός Αναγνώρισης Ειδών με τα σημαντικότερα είδη του Εθνικού Πάρκου, μπλουζάκια και καπελάκια για τις δράσεις.Συνολικά συμμετείχαν περίπου 70 άτομα μεταξύ των οποίων παιδιά που διασκέδασαν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Η καλή διάθεση για συμμετοχή κάλυψε όλες τις ηλικίες, από 6 μηνών έως 76 ετών!

Για τους μικρούς φίλους, κατά τη διάρκεια της περιδιάβασής μας στο Δάσος υπήρξαν αρκετά σημεία ενδιαφέροντος όπως συναντήσεις με χελώνες, ένα μικρό νερόφιδο που λιαζόταν, τα μανιτάρια αλλά και η συμμετοχή της Μάρως, το γαϊδουράκι της Κεραμωτής με το ανάλογο καπέλο για την δράση το οποίο ομόρφυνε την παρέα και ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος της δράσης ο όγκος των απορριμμάτων γέμισε το ανατρεπόμενο φορτηγό του Δήμου!

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν για την συμμετοχή τους, τον Σύλλογο Γυναικών Κεραμωτής «Η Αγία Κυριακή», τον Ορειβατικό –Ποδηλατικό Σύλλογο Χρυσούπολης, τον Αιμοδοτικό – Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κεραμωτής «ο Νέστος», την Οικολογική Κίνηση Νέστου, τον Ροταριανό Όμιλο Επαρχίας Νέστου «Νέστος Ποταμός», την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νέστου και όλους τους συμμετέχοντες μικρούς και μεγάλους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!