ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Τα μισά σκουπίδια στις ελληνικές ακτές είναι πλαστικά και ακολουθούν χαρτί και μέταλλο

Το 2011 έχει ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού! Ένας λόγος παραπάνω να δώσουμε φέτος τον δυναμικότερο εθελοντικό μας εαυτό! Τι καλύτερο λοιπόν από τη συμμετοχή μας σε μια από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες εθελοντικές πρωτοβουλίες σε Ευρώ- μεσογειακό επίπεδο, την εκστρατεία καθαρισμού ακτών και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», που το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει για 16η συνεχή χρονιά!

Φέτος η πανελλαδική εκστρατεία, που ξεκίνησε τη 1η και ολοκληρώνεται στις 31 Μαιου , δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας.

Στη διάρκεια της περσινής εκστρατείας, μόνο κατά τη διάρκεια του Μαΐου, συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 εθελοντές, οι οποίοι καθάρισαν 241 φυσικές περιοχές (ακτές, βυθούς, όχθες ποταμών/λιμνών, πάρκα, άλση κ.α.) σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το φθινόπωρο!

Με βάση τα στοιχεία μας, στην εκστρατεία συμμετείχαν 274 φορείς σε 34 νομούς της Ελλάδας, από τους οποίους 102 ήταν Σχολεία, 44 Σύλλογοι (καταδυτικοί, αλιευτικοί, ιστιοπλοϊκοί κ.α.), 55 Δήμοι, 20 Επιχειρήσεις, 12 Πρωτοβουλίες Πολιτών – ΜΚΟ και 38 μεμονωμένοι φορείς.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της UNEP/MAP, υλοποιείται με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρώνα

 

«Μυστικά» της εκστρατείας μας:

Στην εκστρατεία αυτή πρωταγωνιστές είναι οι ενεργοί πολίτες-εθελοντές! Δεν μένει κανείς «απ’ έξω»˙ μαθητές, εκπαιδευτικοί, δύτες, ψαράδες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και σύλλογοι, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες, όλοι μπορούν να συμμετάσχουν! Επιπρόσθετα, φέτος εγκαινιάστηκε η ειδική ιστοσελίδα της Εκστρατείας (www.medsoscleanup.gr), όπου κα υπάρχει επιπλέον ενημερωτικό υλικό. Μέσω της ιστοσελίδας οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται για προσεχείς καθαρισμούς στο δήμο τους και μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο φορέα ,να ενισχύσουν τη δράση αυτή.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS λειτουργεί επιβοηθητικά στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και έντυπο ενημερωτικό υλικό (η αφίσα της εκστρατείας με σχετικό ενημερωτικό υλικό και το φύλλο παρατήρησης φυσικών περιοχών και καταγραφής απορριμμάτων), και «ανεβάζοντας» στην ιστοσελίδα του πληροφοριακό υλικό για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ανήσυχα πνεύματα.

Επιπρόσθετα, παράλληλα με τον πανελλαδικό συντονισμό της εκστρατείας, διοργανώνει ανοιχτούς κεντρικούς καθαρισμούς και δίνει ραντεβού , με όσους θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την οργάνωση! Δεν περιοριζόμαστε στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά συμπληρώνουμε το «Φύλλο Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών και Καταγραφής Aπορριμμάτων** και καταγράφουμε με ακρίβεια το είδος των απορριμμάτων που συναντάμε σε φυσικά οικοσυστήματα, τις πιθανές πηγές προέλευσής τους, καθώς και τα προβλήματα των περιοχών που «επισκεπτόμαστε».

Αποτελέσματα φύλλων καταγραφής 2010

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των καταγραφών του 2010, που αφορούν σε 70 ακτές και άλλες φυσικών περιοχές από όλη την Ελλάδα, περίπου τα μισά σκουπίδια στις ελληνικές ακτές είναι πλαστικά, ενώ ακολουθούν τα απορρίμματα από χαρτί (18%) και μέταλλο (14%).

Τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης από χάρτινα απορρίμματα δικαιολογούνται από το γεγονός ότι οι εθελοντές κατέταξαν τα πολυάριθμα αποτσίγαρα που βρήκαν πεταμένα στις παραλίες και άλλες φυσικές περιοχές στην κατηγορία του χαρτιού. Από την κατάταξη των απορριμμάτων σύμφωνα με τον τύπο τους προέκυψε ότι το ένα πέμπτο των σκουπιδιών που συναντάμε σε μια παραλία (19%) είναι πλαστικά καπάκια, που προέρχονται από κάποια συσκευασία νερού, αναψυκτικού, καλλυντικού , απορρυπαντικού και άλλου προϊόντος . Τη δευτερη θεση των πολυπληθέστερων απορριμμάτων στις παραλίες τη μοιράζονται τα καλαμάκια μαζί με τα πλαστικά μπουκάλια νερού/αναψυκτικών, τα οποία κατέχουν ποσοστό 10 % επί του συνόλου των απορριμμάτων που κατέγραψαν οι εθελοντές της εκστρατείας. Τρίτες στη σειρά έρχονται οι πλαστικές σακούλες (8%).

Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα , οι επισκέπτες των ακτών / φυσικών περιοχών για λόγους αναψυχής φαίνεται να αποτελούν την κύρια πηγή ρύπανσης .

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!