Καθησυχάζει η ΕΕΑΕ για τη ραδιενέργεια - Νέες μετρήσεις εντός της ημέρας στην επικράτεια

του Νίκου Αβουκάτου

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τις συγκεντρώσεις του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθήνιο-106 (Ru-106) που ανιχνεύθηκαν χθες από τον σταθμό της ΕΕΑΕ στην Αγία Παρασκευή, στην Αττική.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο Κωνσταντίνος Καρφόπουλος, διδάκτωρ μηχανολόγος μηχανικός της Eταιρείας, «δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος και κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία».

Υπενθυμίζεται ότι χθες στην ατμόσφαιρα καταγράφηκαν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (<5 mBq/m3, χιλιοστό του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα) κατά την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου.

«Είναι τόσο χαμηλή η συγκέντρωση του ραδιενεργού ισοτόπου που έχει περισσότερο επιστημονικό ενδιαφέρον, παρά ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία», υποστήριξε ο κ. Καρφόπουλος και υπογράμμισε ότι «εάν υπήρχε όντως πρόβλημα θα έπρεπε να ληφθούν και τα αναγκαία μέτρα». Οι συγκεκριμένες μετρήσεις, όπως είπε, αφορούν το σημείο καταγραφής του ανιχνευτή και ευρύτερα της Αττικής.

«Με τα συνεργαζόμενα εργαστήρια, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, αναμένουμε εντός της ημέρας να λάβουμε και νέες μετρήσεις. Επιπλέον, με ένα online εθνικό δίκτυο ανιχνευτών που βρίσκεται σε όλη την περιφέρεια, λαμβάνουμε συνεχώς τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα», κατέληξε ο ίδιος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση