Καθησυχάζουν οι ειδικοί για το πέπλο καπνού που σκέπασε τη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα παχύ στρώμα καπνού έχει κρύψει τον ήλιο στη Θεσσαλονίκη από χθες αργά το μεσημέρι, μία θολότητα που εμφανίζεται στην ατμόσφαιρα της πόλης τα τελευταία 24ωρα και οφείλεται στη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται για πέμπτη ημέρα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στον Έβρο.

«Το αερομεταφερόμενο νέφος, προερχόμενο από τις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου, έχει καλύψει περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εικόνα είναι απόκοσμη, ωστόσο δεν καταγράφεται μέχρι στιγμής υπέρβαση των τιμών αιωρούμενων σωματιδίων από τους εννέα σύγχρονους μετρητές αερίων ρύπων PM 2,5 και PM 10 στα χαμηλά υψόμετρα», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις των σταθμών που ανήκουν στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ), σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο που εκδόθηκε σήμερα στις 13:00.

«Μπορεί η εικόνα να είναι άσχημη αλλά δεν υπάρχει καμία ανησυχία ώστε να κάνουμε συστάσεις στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες», καθησυχάζει ο κ. Γιουτίκας.

«Στην Αλεξανδρούπολη χθες καταγράφηκαν τιμές ρύπων δέκα φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια συναγερμού αλλά στην Περιφέρειά μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, παρακολουθούμε το φαινόμενο και είμαστε σε επιφυλακή», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Από την πλευρά της, η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντινή Σαμαρά-Κωνσταντίνου, ανέφερε στη Greenagenda.gr ότι οι επίγειοι σταθμοί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν δείχνουν υψηλές τιμές αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Η ποιότητα του αέρα είναι μέτρια. Η θολότητα στην ατμόσφαιρα οφείλεται κατά πάσα πιθανότατα από τα σύννεφα καπνού στην Αλεξανδρούπολη και ευνοήθηκε η μεταφορά τους λόγω των βορειοανατολικών ανέμων».

Τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται να υπάρξουν παροδικές βροχοπτώσεις στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την κ. Σαμαρά, μπορεί να αποβεί ευεργετικό για τον καθαρισμό της θολής λόγω του καπνού ατμόσφαιρας. «Η βροχή έχει ισχυρή καθαριστική δράση σε αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια. Είναι ευεργετική για την ατμόσφαιρα και δεν είναι επικίνδυνη για τους οργανισμούς», εξηγεί η ίδια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση