Καινοτόμες μεθόδους ανακύκλωσης εφαρμόζει η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Πρωτοποριακές μεθόδους ανακύκλωσης εφαρμόζει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα, η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε., που παράγει το γνωστό νερό Ζαγόρι.

Η εταιρεία διαθέτει δύο ιδιόκτητες αναγνωρισμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού και δύο εργοστάσια εμφιάλωσης, με οκτώ παραγωγικές γραμμές, στις περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα, της ευρύτερης περιοχής των Ζαγοροχωρίων. Ταυτόχρονα, διαθέτει μια τρίτη βιομηχανική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Ιωαννίνων, στην οποία παράγονται pet – preforms και πλαστικά πώματα καθετοποιώντας έτσι και υποστηρίζοντας τη λειτουργία των δύο εμφιαλωτηρίων.

Η εταιρεία ακολουθεί ένα νέο πρότυπο ποιοτικής λειτουργίας, φιλικό προς το περιβάλλον και τους καταναλωτές, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στη βιωσιμότητα και στην καινοτομία. Έτσι, από το 2003 συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ από το 2010 αποτελεί μέλος του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Μάλιστα, κάνοντας πράξη την καινοτομία, η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει συνάψει σύμβαση με την Deutsche Pfandsystem GmbH για την ανακύκλωση των συσκευασιών της στη Γερμανία.

Ειδικότερα, τα προϊόντα της που εξάγονται στη Γερμανία φέρουν το σήμα του συστήματος ανακύκλωσης «DPG», με αποτέλεσμα οι συσκευασίες να «αναγνωρίζονται» εύκολα από τα αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης.

Με σεβασμό στο περιβάλλον, η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. έχει προβεί επίσης στην κατάργηση χρήσης φρέον σε συστήματα κλιματισμού και κυκλώματα ψύξης, ενώ από το 2005 επενδύει στη χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της.

Οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης, που διαθέτει, βρίσκονται σε υψόμετρο 485 μέτρα στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι (στην Ήπειρο) σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.

Το σύνολο των διαδικασιών – εμφιάλωση, επισήμανση, διευθέτηση και ποιοτικός έλεγχος - πραγματοποιούνται με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής.

Τέλος, η παραγωγή των υλικών συσκευασίας πραγματοποιείται με επιλογή των βέλτιστων ποιοτικά πρώτων υλών και με εγκατεστημένο σύστημα συνεχών ελέγχων των τελικών προϊόντων, που προορίζονται να προστατεύσουν και να διατηρήσουν αναλλοίωτο το χαρακτήρα του νερού μέσα στη φιάλη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση