Καινοτόμο προϊόν στο factoring από την Τράπεζα Πειραιώς

Ένα νέο καινοτόμο εργαλείο της Τράπεζας Πειραιώς για το εξαγωγικό factoring, η «Γέφυρα στις εξαγωγές», παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Οικονομικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω του εξαγωγικού factoring», που διοργάνωσε η τράπεζα μαζί με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ.

Όπως είπε η Χαρά Βαρδακάρη, διευθύνουσα σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, θυγατρικής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, πρόκειται για μία ολοκληρωμένη υπηρεσία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα προϊόντων της Συναλλακτικής Τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς.

«Πρόκειται για ένα καινούργιο και καινοτόμο προϊόν. Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξωστρέφεια χωρίς να δημιουργούν επισφάλειες. Το σημαντικότερο στο νέο εργαλείο είναι η διασπορά του ρίσκου, καθώς δεν πηγαίνουμε να ασφαλίσουμε κάποια απαίτηση σε μία ασφαλιστική, αλλά δουλεύουμε μέσω του ασφαλούς διεθνώς κυκλώματος factor chain international με 400 μέλη-εταιρείες factoring από 90 χώρες», δήλωσε η κ. Βαρδακάρη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης. Η ίδια ανέφερε πως η Πειραιώς Factoring προσφέρει καλύψεις στους προμηθευτές-εξαγωγείς για τις απαιτήσεις τους έναντι των πελατών-οφειλετών τους που ανέρχονται στο 100% για το εξαγωγικό factoring και στο 90% για την εγχώρια αγορά.

Η «Γέφυρα στις εξαγωγές» απευθύνεται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και πραγματοποιούν εξαγωγές επί πιστώσει, είτε εισάγουν από το εξωτερικό και περιλαμβάνει όλα τα στάδια από την προχρηματοδότηση, την εκτέλεση των παραγγελιών την τιμολόγηση, την ασφαλιστική κάλυψη, την προεξόφληση και την είσπραξη. Ειδικότερα η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει:

- Προχρηματοδότηση του εξαγωγέα για την αγορά πρώτων υλών από την αρμόδια χορηγητική μονάδα του Ομίλου Πειραιώς
- Ασφαλιστική κάλυψη των απαιτήσεων
- Προεξόφληση των απαιτήσεων του εξαγωγέα έναντι των πελατών του
- Είσπραξη των απαιτήσεων

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο οποίος επεσήμανε πως «η Τράπεζα εστιάζει στην υποστήριξη του εξαγωγικού τομέα πιστεύοντας ότι η εξωστρέφεια είναι ο μόνος δρόμος βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία σε μια συγκυρία μάλιστα που τα πράγματα έχουν αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζουν. Απαιτείται λοιπόν σοβαρή, συστηματική και μακροχρόνια προσπάθεια από όλους για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε μια εξαγωγική ατροφία και δυστοκία δεκαετιών». Ο κ. Χαντζηνικολάου τόνισε πως για την Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί δέσμευση να στηρίξει όχι μόνο την εξαγωγική προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία. «Έμπρακτη απόδειξη αυτής της δέσμευσης αποτελεί το γεγονός ότι, στο 2019, θα εκταμιεύσουμε χρηματοδοτήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις και να επιτύχουν ένα ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών το οποίο ανήλθε στο ποσό των €33,4 δισ. το 2018. Η σημαντική αυτή εξέλιξη αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης της εξωστρέφειας μέσω πρακτικών και χρήσιμων μεθόδων, όπως είναι το εξαγωγικό factoring. Δεδομένης της έλλειψης χρηματοδοτικών εργαλείων η πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων δημιουργεί σαφή πλεονεκτήματα, καθώς παρέχει άμεση ρευστότητα και δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών - προχρηματοδότησης επί της αξίας των απαιτήσεων, μειώνει τον πιστωτικό κίνδυνο ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διαπραγματευτική θέση μίας επιχείρησης».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος παρουσίασε στοιχεία τα οποία, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι ακόμη μία αναπτυσσόμενη και μη εκπαιδευμένη αγορά στην πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 2017 το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς factoring ανήλθε σε 2,6 τρισ. Ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ο διαχειριζόμενος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 13,15 δισ. Ευρώ, αποτελώντας το 7,32% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπερβαίνει το 10%. Επίσης, από τον συνολικό τζίρο, μόνο το 15% αφορά διεθνές factoring.

Παρουσίαση με θέμα «Ελληνική Οικονομία και Εξαγωγές» έκανε ο κ. Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής, της Τράπεζας Πειραιώς εστιάζοντας στις εξαγωγικές επιδόσεις και το βαθμό εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Λεκκό «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα αύξησης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας με τις εμπορευματικές εξαγωγές και τις εξαγωγές υπηρεσιών να σημειώνουν αλλεπάλληλα νέα ιστορικά υψηλά, και το ισοζύγιο πληρωμών να κινείται σε σχεδόν ισοσκελισμένα επίπεδα. Παράλληλα επισήμανε και μια σειρά κλάδων και προϊόντων στα οποία η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι ενός σημαντικού αριθμού ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών.

Ταυτόχρονα όμως αναδείχθηκαν και μια σειρά σημείων προβληματισμού, όπως ο μικρός αριθμός εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο χαμηλός βαθμός ποιοτικής και τεχνολογικής εξειδίκευσης των ελληνικών εξαγωγών καθώς και η περιορισμένη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, κατά την εκδήλωση, στη δέσμη των υπηρεσιών διεθνούς Factoring που παρέχει η Τράπεζα Πειραιώς και οι οποίες απευθύνονται σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα οι οποίες πραγματοποιούν, είτε εξαγωγές επί πιστώσει, είτε αγορές από το εξωτερικό και παρέχονται με τη μεσολάβηση ανταποκριτή πράκτορα, μέλους της FCΙ. Ειδικότερα οι υπηρεσίες Διεθνούς Factoring περιλαμβάνουν:

- Έλεγχο στοιχείων οφειλετών: Ο προμηθευτής προσκομίζει στην Πειραιώς Factoring υφιστάμενους ή και δυνητικούς πελάτες προς αξιολόγηση.
- Πιστωτικό Έλεγχο & έγκριση ορίου: Η Πειραιώς Factoring εγκρίνει όρια οφειλετών καλύπτοντας σε ποσοστό έως και 100% τον πιστωτικό κίνδυνο των πωλήσεων στο εξωτερικό.
- Χρηματοδότηση απαιτήσεων: Η Πειραιώς Factoring προεξοφλεί τις εκχωρημένες απαιτήσεις, αφού έχουν προσκομιστεί τα τιμολόγια και τα σχετικά φορτωτικά έγγραφα.
- Είσπραξη απαιτήσεων: Οι εκχωρημένες απαιτήσεις εισπράττονται, στο χρόνο ωρίμανσής τους, μέσω του ανταποκριτή πράκτορα, στην Πειραιώς Factoring.

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και των εισηγητών, τόσο για τις εξαγωγικές προοπτικές της χώρας μας, όσο και για τις ειδικότερες λύσεις και τα πλεονεκτήματα που παρέχει το εξαγωγικό factoring στις επιχειρήσεις.

Στη φωτογραφία από αριστερά: Ηλίας Λεκκός, Chief Economist του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Κωνσταντόπουλος Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Χαρά Βαρδακάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Παναγιώτης Χασάπης Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση