Καιρός: Καταφθάνει ο σιβηρικός αντικυκλώνας - «σύμμαχος» του κορωνοϊού (χάρτες)

Έντονα σκαμπανεβάσματα μας επιφυλάσσει ο καιρός το υπόλοιπο του Μάρτη. Οι έως τώρα ενδείξεις μάλιστα να θέλουν στο τελευταίο δεκαήμερό του να ενεργοποιείται ο σιβηρικός αντικυκλώνας ο οποίος θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση του χειμώνα τόσο στη χώρα μας όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου.

Τι είναι ο Σιβηρικός αντικυκλώνας

Όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο Μετεωρολόγος του τηλεοπτικού σταθμού Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο Σιβηρικός αντικυκλώνας είναι ένα εποχικό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που εμφανίζεται κατά κανόνα μεταξύ των μηνών Σεπτέμβρη – Απρίλη.

Το βασικότερο αίτιο δημιουργίας του είναι η έντονη ψύξη από ακτινοβολία των επιφανειακών στρωμάτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λιμνάζουσες ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες εξαιτίας της μεγαλύτερης πυκνότητάς τους σε σχέση με γειτονικότερες αέριες μάζες, βυθίζονται προς την επιφάνεια του εδάφους αφήνοντας την υψηλή πίεση στην επιφάνεια. Ο Σιβηρικός αντικυκλώνας εμφανίζεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ευρασίας.

Όπως τονίζει ο Μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου αντικυκλώνα έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από τους οποίους άλλους μπορεί να γνωρίζουμε και άλλους όχι. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν στην εμφάνιση αυτού του αντικυκλώνα όπως επίσης και η ηλιακή δραστηριότητα η οποία εμφανίζει μια φυσική διακύμανση.

Πιθανή ενεργοποίηση του Σιβηρικού αντικυκλώνα τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με το παγκόσμιο προγνωστικό σύστημα «Ηρακλής» που επιμελείται και τρέχει ο Μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, είναι πολύ πιθανό τις αμέσως επόμενες ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία να ευνοήσει τον σχηματισμό του Σιβηρικού αντικυκλώνα. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά για την εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας κι όχι μόνο.

Όπως αναλύει ο Μετεωρολόγος του ανοιχτού καναλιού, τις αμέσως επόμενες ημέρες τα πλανητικά κύματα στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε μια επικράτηση ζωνικής κυκλοφορίας που με τη σειρά της θα οδηγήσει τον υδράργυρο σε σημαντική άνοδο ξεπερνώντας ακόμη και τους 20 με 22 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές. Δεν θα πρέπει να μας ξεγελάσει όμως αυτή η εξέλιξη μιας και το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα φαίνεται να οδηγούμαστε σε ολική ανατροπή με πολικές αέριες μάζες να βρίσκουν τον δρόμο τους για μικρότερα γεωγραφικά πλάτη και κατά συνέπεια και προς τη χώρα μας.

Αυτό το απότομο «σκαμπανέβασμα» του υδραργύρου θα ευνοήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο τον κορωνοϊό αλλά και τη γρίπη και τις ιώσεις γενικότερα. Αν μάλιστα επαληθευτούν τα Μετεωρολογικά προγνωστικά στοιχεία που θέλουν να έχουμε και σχηματισμό βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο, τότε οι συνθήκες αυξημένης υγρασίας θα αποτελέσουν έναν ακόμη παράγοντα προς όφελος του κορωνοϊού. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών μιας και όπως όλα δείχνουν ίσως είμαστε ακόμη στην αρχή του κεφαλαίου κορωνοϊός.

Πηγή: Ethnos.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση