Πιστοποιήθηκε ως τμήμα της UNESCO ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς (ηχητικό)

Σήμερα πιστοποιείται ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Γιάννης Φωτάκης, ανέφερε ότι η ανάρτηση των τεσσάρων σημαιών (Ελληνική, Ε.Ε, Συμβουλίου της Ευρώπης, UNESCO) θα συμβολίζει την διεθνή οντότητα του εθνικού δρυμού, ενώ η απήχηση του Δρυμού είναι δεδομένη, αφού ήδη το 40% των επισκεπτών που έρχονται στην Κρήτη, δηλώνουν ότι γνωρίζουν ήδη το φαράγγι της Σαμαριάς, «αυτό το στολίδι». Εξήρε, δε, την τουριστική διάσταση του Δρυμού, επισημαίνοντας τον κύκλο εργασιών που αυτός προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, στις 8 Δεκεμβρίου θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες που αφορούν στον Νομό Χανίων. «Πρόκειται για την πιο σημαντική μεταρρύθμιση στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Φωτάκης για να προσθέσει ότι «η απαράδεκτη καθυστέρηση που σημειώθηκε εδώ και δεκαετίες, στοίχισε στο περιβάλλον, αλλά και στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

MAB: Σαμαριά, Όλυμπος και στο... βάθος Νέστος

Υπενθυμίζεται ότι, από το 1981, ο Δρυμός έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO (MAB: Man & Biosphere) της UNESCO, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία πολύτιμων τόπων για τον άνθρωπο και την υπόλοιπη βιόσφαιρα. Το όρος Όλυμπος πρόκειται για την έτερη περιοχή της Ελλάδας που αντιμετωπίζεται από το κράτος και τους επιστήμονες ως «ζωντανό εργαστήριο» της φύσης, στο οποίο υλοποιείται πρότυπη διαχείριση με βάση τρεις διαφορετικές, αλληλοσυμπληρούμενες όμως, αρχές: προστασία, ανάπτυξη, επικοινωνία.

Προσφάτως, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε διήμερο Διεθνές Worskhop με θέμα την ένταξη του Παραποτάμιου Δάσους Δέλτα Νέστου, των Στενών Νέστου και της ευρύτερης περιοχής στο Δίκτυο MAB. Ήδη, μάλιστα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνθεσης του φακέλου υποψηφιότητας και εάν το αίτημα εγκριθεί τότε το Δέλτα θα γίνει η τρίτη περιοχή MAB στη χώρα.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Φωτάκης:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση