Και η Αίγυπτος απαγορεύει τα πλαστικά μιας χρήσης

Πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια μιας χρήσης, πλαστικές καρέκλες και πλαστικά καλαμάκια. Μια εικόνα γνωστή στους τουρίστες που επισκέπτονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου την Ερυθρά Θάλασσα στην Αίγυπτο. Από 1ης Ιουνίου στην επαρχία Μπαρ αλ Αχμάρ, η οποία εκτείνεται 800 χιλιόμετρα στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, απαγορεύονται τα πλαστικά μιας χρήσης.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο κυβερνήτης της αιγυπτιακής επαρχίας Αχμέντ Αμπτάλα δηλώνει στο μικρόφωνο της DW αποφασισμένος να δώσει τη μεγάλη μάχη από την οποία θα βγει κερδισμένη τόσο η φύση όσο και τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή: «Για μας στην Χουργκάντα και την επαρχία της Ερυθράς θάλασσας ο τουρισμός είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων. Στόχος επομένως είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του τουρισμού. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο και να προστατέψουμε την υγεία των επισκεπτών μας».

«Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πλαστικά»

Στο πλευρό της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται από την πρώτη κιόλας στιγμή πολλοί ξενοδόχοι αλλά και οργανώσεις, όπως η ΜΚΟ HEPCA, η οποία εδώ και χρόνια ζητά την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης που ρυπαίνουν την ξηρά και τη θάλασσα. Η αναπληρώτρια διευθύντρια της αιγυπτιακής ΜΚΟ Χέμπα Σάουκι τονίζει: «Εργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα για να πετύχουμε το στόχο μας. Ξεκινάμε από την υγεία ντόπιων και τουριστών. Παράλληλα θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κόσμου πείθοντάς τον ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πλαστικά και πως τα πλαστικά βλάπτουν. Εκτός αυτού καταβάλουμε προσπάθειες περιορισμού της χρήσης των πλαστικών, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα και καταστρέφουν τη φύση».

Σε όσους ξενοδόχους ή εστιάτορες παραβιάζουν την απαγόρευση των πλαστικών οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλουν πρόστιμο, ενώ απειλούν ακόμα και με λουκέτα. Η Χέμπα Σάουκι από την αιγυπτιακή ΜΚΟ ωστόσο πιστεύει ότι το σημαντικότερο είναι να πειστεί ο κόσμος για την ορθότητα του μέτρου. Από κοινού με τους συναδέλφους της πραγματοποιούν ενημερωτικές βραδιές σε ξενοδοχεία αλλά και σχολεία, μοιράζουν σακούλες πολλαπλών χρήσεων και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις στα πλαστικά. Σύμμαχος τους παλιές ταινίες του ΄50 και του ΄60 που δείχνουν τη ζωή στην Αίγυπτο χωρίς καθόλου πλαστικά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση